назад
gaz 15Відповідно до частини першої ст. 6 Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» (далі – Закон), «суб’єкти господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, зобов’язані забезпечити встановлення лічильників газу для населення, що проживає у квартирах та житлових будинках, в яких газ використовується, зокрема, тільки для приготування їжі — до 1 січня 2018 року».

На сьогоднішній день, при виконанні робіт з встановлення будинкових лічильників газу, виникає багато непорозумінь, як з боку мешканців будинків так і з боку балансоутримувачів будинків.
На електронну адресу Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області запитання, що стосуються встановлення будинкових лічильників газу, надходить постійно. Звернення громадян та відповіді фаїівців Регіонального центру, що можуть цікавити більшість жителів Запорізького краю будуть викладатися на офіційному веб-сайті для загального ознайомлення. df6e8d8e63797eb4683365e25e4dd8de-wmc2dbmfs7x7

ПИТАННЯ: Каким образом можно добиться снижения и перерасчета за прошлые месяца выставленных норм по газу с 9,8м*3 на человека на 4,4 м*3. Запорожгаз после отказа нашего дома от общедомового счетчика и просьбой установить поквартирные счетчики установил пограничную норму на человека 9,8м*3. Заранее спасибо за ответ.

ВІДПОВІДЬ: Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області (далі – Центр) опрацьовано звернення щодо зниження та перерахунку встановлених норм за газ та повідомляємо наступне.

Органом державного регулювання діяльності у сферах енергетики та комунальних послуг є Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі НКРЕКП).

Одним із основних завдань НКРЕКП, відповідно до пункту 3 Положення про НКРЕКП, є державне регулювання діяльності суб’єктів природних монополій та суб’єктів господарювання, що провадять діяльність на суміжних ринках, у сферах електроенергетики, теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення, на ринках природного газу тощо.

Постановою Кабінету Міністрів України від 23 березня 2016 року № 203 «Про норми споживання природного газу населення у разі відсутності газових лічильників» встановлено:

  • 4,4 куб. метрів на людину в місяць, якщо встановлена плита газова за наявності централізованого гарячого водопостачання

  • 7,1 куб. метрів на людину в місяць, якщо встановлена плита газова у разі відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача

  • 14 куб. метрів на людину в місяць, якщо встановлена плита газова та водонагрівач

З урахуванням вищезазначеного, Ви можете звернутися із заявою до ПАТ «Запоріжгаз» про здійснення перерахунку та встановлення лічильника газу. Зразок зазначеної заяви розміщено на офіційному порталі Запорізької міської влади (додається).

Також, у разі виникнення у Вас сумнівів щодо правомірності встановлення газопостачальними підприємствами норм споживання природного газу можна звертатися до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (03680, Київ, вул. Смоленська, 19) або до структурного відділу НКРЕКП, а саме до відділу Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, у Запорізькій області (69000, Запоріжжя, вул. Гребельна, 2, тел. 279-11-94) для проведення перевірки фактів та вжиття необхідних заходів.

Для отримання консультацій чи роз’яснень з правових питань можна звертатися безпосередньо до

Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області:

– м.Запоріжжя, пр. Соборний, буд. 77, 8-й поверх

– телефон: (061) 224-44-50

– е:mail: office.zaporizhya@legalaid.gov.ua

– віртуальна приймальня Рубрика: «Поставити питання юристу» на сайті Регіонального центру http://zaporizhya.legalaid.gov.ua