назад
28.07.17

«Золоте надбання системи БПД – це трудові колективи» – в.о. директора Координаційного центру Олексій Бонюк

Учора, 27 липня 2017 року, в рамках відрядження на Херсонщину представники Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк та Олена Сінчук зустрілися з колективом Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області та адвокатами, які співпрацюють із системою БПД.

Ключовою темою зустрічі з адвокатами стала зміна процедури конкурсу з відбору адвокатів у бік спрощення та зручності для адвокатів, а також фінансові аспекти оплати послуг та витрат адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу.

Олексій Бонюк поінформував колег про основні принципи, які лягли в основу пропозиції Координаційного центру щодо нової процедури конкурсу з відбору адвокатів, та повідомив про стан розгляду відповідного проекту постанови Кабінету Міністрів, внесеного на розгляд Уряду. За словами очільника Координаційного центру, розгляд проекту перебуває на фінальній стадії, тож восени планується провести конкурс із залучення до системи нових адвокатів за спрощеною процедурою.

pr h

Також учасники зустрічі порушили питання зростання фінансових зобов’язань перед адвокатами за надану правову допомогу, зумовлене збільшенням кількості звернень громадян у понад 4,1 разу та збільшенням кількості виданих доручень на надання безоплатної вторинної правової допомоги у понад 2 рази. Очільник Координаційного центру поінформував присутніх про ті кроки, які вживаються для належної оплати послуг адвокатів за надання правової допомоги та забезпечення відповідального партнерства.

Про наболіле поділилася з колегами член Ради адвокатів України Любов Горощенко, яка внесла пропозиції щодо вдосконалення процедури призначення адвоката та його заміни, а також підходів до оплати витрат адвокатів, зокрема на відрядження.

Сторони погодилися продовжити дискусію на засадах взаємовигідного партнерства та поваги до інтересів сторін.

Під час зустрічі з колективом Регіонального та директорами місцевих центрів з надання БВПД, в.о. директора Координаційного центру привітав з призначенням на посади директора Бериславського місцевого центру з надання БВПД Марину Грушу та в.о. директора Голопристанського місцевого центру Ірину Кебу.

«Зараз у нас багато викликів, – зауважив Олексій Бонюк, – у першу чергу, фінансових. Адже золоте надбання системи БПД – це трудові колективи, тому несправедливим є той факт, що, на відміну від органів юстиції, система БПД не мала достатньої уваги, насамперед, з позиції оплати праці».

10 h

На думку керівника системи БПД, збалансування оплати праці працівників є питанням подальшої життєздатності системи, адже без цього неможливо залучити та зберегти кваліфіковані кадри.

Говорячи про завдання, Олексій Бонюк зазначив: «Ми будемо працювати над тими аспектами, які зроблять систему БПД більш досконалою, полегшать доступ пересічних громадян до наших послуг, підвищать рівень якості. Ми маємо подбати про малозахищених громадян, адже ми є своєрідними посередниками між державою та громадянами».

Також порушувалися питання реалізації пілотних проектів, насамперед, Офісу громадського захисту, який з часом стане автономною структурою.

На досягненнях та викликах системи наголосила також Олена Сінчук, начальниця Управління забезпечення доступу до правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги.

Своєю чергою, керівники місцевих центрів та бюро правової допомоги поцікавилися вирішенням питань спрощення процедури отримання довідок про доходи клієнтів, особливо прикордонних територій, таких як Генічеський, Новотроїцький, Чаплинський райони. Також прозвучали проблеми добору кадрів відповідно до високих кваліфікаційних вимог, адже знайти хорошого юриста на районному рівні занадто проблематично.

RC

Цього ж дня Олексій Бонюк взяв участь у записі програми «У центрі уваги. Безоплатна правова допомога в Україні – міф чи реальність?», що відбувся на місцевому телеканалі «ЯТБ». Розмова була присвячена системі безоплатної правової допомоги в Україні – як вона працює і що дає громадянам. Також гість студії відповів на запитання ведучого програми щодо наближення української системи правосуддя до європейської.

radio


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook        YouTube YouTube        Google Google+  тTwitter