назад

stop-bullying1В межах проекту “Я МАЮ ПРАВО” Тернопільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги бере участь в  інформаційній кампанії #СтопБулінг, яка орієнтована на дітей та їх батьків.

Добігають кінця чудові літні канікули, батьки школярів метушаться у приготуваннях дітей до школи, нові канцтовари, одяг, рюкзачки, такі приємні моменти, адже вже за лічені дні усі зустрінуться зі своїми однокласниками для отримання нових знань та спілкування. Та на жаль не для всіх учнів шкільні дні проходять радісно. За даними дослідження UNICEF Україна за 2017 рік, 67% дітей стикалися з булінгом (були жертвою або свідком) а 40% постраждалих від цькування взагалі ні з км не ділилися проблемою і не зверталися за допомогою. 25% не говорили про це з дорослими. З тих, хто мовчать — 40% соромляться про це говорити, а 22 % вважають, що це нормальне явище.

Що таке булінг? Булінг — це агресивна і вкрай неприємна свідома поведінка однієї дитини або групи дітей стосовно іншої дитини що супроводжується регулярним фізичним і психологічним тиском та є гострою проблемою сучасності. Слід звернути увагу на види булінгу:

  • фізичний: штовхання, підніжки, зачіпання, бійки, стусани, ляпаси, “сканування” тіла, нанесення тілесних ушкоджень;
  • економічний: крадіжки, пошкодження чи знищення одягу та інших особистих речей, вимагання грошей;
  • психологічний: принизливі погляди, жести, образливі рухи тіла, міміка обличчя, поширення образливих чуток, ізоляція, ігнорування, погрози, жарти, маніпуляція, шантаж;
  • сексуальний: принизливі погляди, жести, образливі рухи тіла, прізвиська та образи сексуального характеру, зйомки у переодягальнях, поширення образливих чуток, сексуальні погрози, жарти;
  • кібербулінг: приниження за допомогою мобільних телефонів, інтернету, інших електронних пристроїв.

Важливим моментом для батьків є їхня небайдужість по  відношенню до своєї дитини, потрібно бути пильними та постійно контролювати стан настрою дитини. Варто також підтримувати контакт з класним керівником та комунікувати з іншими батьками в класі.

Якщо ваша дитина стала жертвою булінгу не варто на неї тиснути і варто дати їй зрозуміти, що вирішення проблеми булінгу може зайняти певний час, потрібно пояснити, що у разі цькування можна звертатися за допомогою до психолога, вчителів, керівництва школи, старших учнів, батьків інших дітей, охорони. Батькам необхідно звернутися до керівництва навчального закладу і повідомити про ситуацію, що склалася для належного її  урегулювання.

Якщо ви стали свідком булінгу  потрібно негайно втрутитися і припинити цькування, адже таку поведінку не слід ігнорувати, для свідка важливо зайняти нейтральну позицію, адже допомоги потребують дві сторони конфлікту. Варто пояснити, які саме дії ви вважаєте булінгом і чому їх варто припинити. Під час спілкування не варто вживати слова “жертва” і “агресор”, щоб запобігти тавруванню і розподілу ролей. Також пам’ятайте, що про ситуацію потрібно повідомити керівництво навчального закладу для вжиття заходів щодо припинення цькування. Ситуації з фізичним насильством потребують негайного втручання!

Як діяти, коли ваша дитина агресор? Батькам потрібно вислухати дитину та пояснити, що її дії можуть бути визнані насильством, за вчинення якого наступає відповідальність. Не варто погрожуваи обмеженнями і покараннями, але наполегливо попросіть дитину припинити таку поведінку, та повідомте їй, що будете спостерігати за нею. Потрібно звернутися до шкільного психолога і проконсультуватися щодо поведінки своєї дитини під час занять — агресивна поведінка і прояви насильства можуть бути ознакою серйозних емоційних проблем.

Проект Мін’юсту “Я МАЮ ПРАВО” навчає громадян користуватися своїми правами та захищати їх у разі порушення. Звертатися за консультаціями можуть як діти, так їх батьки, учителі до єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 ( усі дзвінки безкоштовні в межах України та приймаються цілодобово)

За отриманням безоплатної правової допомоги громадяни можуть звертатися до Тернопільського місцевого центру з надання БВПД, який знаходиться за адресою: м. Тернопіль, вул. Шпитальна, 7, контактний телефон: (0352) 52-15-20, 068-355-13-63.

Адреси структурних підрозділів Тернопільського місцевого центру – бюро правової допомоги:

  • м. Бережани, вул. Банкова, 6;
  • смт. Козова, вул. Дорошенка, 3;
  • м. Підгайці, вул. Шевченка, 2а;
  • смт. Підволочиськ, вул. Д. Галицького, 80;
  • м. Теребовля, вул. Кн. Василька, 150.

Нагадуємо, що отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).