назад

Рік тому вступив в дію закон з протидії булінгу: на законодавчому рівні було визначено поняття «булінг» та встановлена відповідальність за його вчинення, у тому числі й за приховування випадків цькування керівниками навчальних закладів.
Незважаючи на це дана проблема залишається й надалі актуальною для майже кожного навчального закладу і несе надзвичайно негативні наслідки.

Тому потужна інформаційна кампанія «СтопБулінг» на Херсонщині триває, а проведені у грудні фахівцями системи БПД виховні уроки, інтерактивні лекції, тренінги, спільні перегляди відеороликів з подальшим їх обговоренням сприяють усвідомленню того, що в кожного з нас є право  любити іншу людину  або не любити; поважати її або не поважати. Але ні у кого немає права бити, цькувати, знущатися, ображати – нехай навіть словесно.

Так, фахівчиня Олешківського бюро правової допомоги Тетяна Бабаскіна провела для учнів 6-8-их класів Олешківської спеціалізованої школи №2 з поглибленим вивченням іноземних мов виховний урок «Зупинимо булінг разом!» та представила розроблену презентацію.

Діти ознайомились із поняттям «булінг», його формами та структурою, а також сформували навички відповідальної та безпечної поведінки з постраждалими від насильства у школі.

Окрім того, підлітки переглянули відеоролики  «Як зупинити булінг», «Булінг очима дитини», «Наслідки булінгу» та обговорили питання, пов´язані із  виникненням цього явища та допомоги постраждалим від нього, зокрема, засудження однолітками проявів булінгу та дружня підтримка тих дітей, хто зазнає знущань.

А на прикладі розробленого Координаційним центром з надання правової допомоги буклету «Твої права — твій надійний захист. Правові орієнтири для кожної дитини», Тетяна Бабаскіна пояснила, що таке цивільна дієздатність, її види та яким обсягом дієздатності володіють підлітки. Йшла мова і про права дітей та які обов’язки щодо них мають батьки. Окрім того, учні детально пропрацювали види правової відповідальності неповнолітніх та вік її настання.

Тренінг на тему «Стоп булінг», який провели фахівці Генічеського бюро правової допомоги разом з працівниками районної дитячо-юнацької бібліотеки, зібрав учнів 9-Б класу загальноосвітньої школи № 4.

Підлітки опрацювали запропоновані Валентиною Волвенко та Юлією Риженко історії та навчились визначати види булінгу, його наслідки для булера та жертви.

Об’єднавшись у групи за картками, старшокласники вказували причини, які спонукають кривдника до вчинення булінгу або чому дитина стає легкою мішенню для агресора та чому спостерігачі часто залишаються осторонь.

Тренінг нікого не залишив байдужим, бо всі його учасники висловили бажання й надалі зустрічатися з фахівцями бюро в такому форматі.

Починати говорити про булінг треба з початкової школи», – вважають фахівці Білозерського бюро правової допомоги, тому для учнів 3-х класів наукового ліцею ім. О.Я. Печерського провели інтерактивну лекцію «Стоп булінг».

Наталія Нечай пояснила дітлахам, що таке булінг, розказала про його форми і види, які бувають наслідки та яка наступає відповідальність для кривдника, а також про способи боротьби з цим ганебним явищем.

Діти переглянули презентацію, мультфільми та малюнки, на яких були зображені випадки цькування у школі, ставили запитання та розповідали про свої почуття та емоції, коли над кимось знущаються, навіть словесно.

Окрім того, третьокласники навчилися відрізняти булінг від конфлікту, бо не кожний конфлікт є булінгом, і іноді простий інцидент не має ознак цькування.

Долати прояви булінгу у своїй школі вчилися й учні 5 та 8 класів ЗОШ № 1 – виховну годину «Булінг у шкільному середовищі» для них провів фахівець Нововоронцовського бюро правової допомоги Максим Галушко.

Він розповів про права дітей та шляхи їх реалізації, а також ознайомив із механізмами протидії булінгу у шкільному середовищі та пояснив, що повага до однолітків та розвиток співчутливого ставлення до жертв насилля є засобами протидії такому негативному явищу, як цькування.

До того ж учні навчились відрізняти булінг від конфліктних ситуацій, отримали поради, як вирішувати проблему, до кого звертатись за допомогою та  дізнались про відповідальність за вчинення булінгу.

Варто додати, що всі фахівці під час правопросвітницьких заходів розповідали дітям про систему БПД, її завдання, історію створення. Також учні отримали буклети і дізналися про можливість отримання безоплатної первинної допомоги (консультації, роз´яснення) не тільки в центрах з надання БВПД та бюро правової допомоги, але й онлайн за допомогою інформаційно-довідкової платформи WikiLegalAid або зателефонувавши на гарячу лінію системи БПД: 0 800 213 103. Але якщо дитині потрібна вторинна правова допомога, тобто складання процесуальних документів, представництво інтересів у суді або захист, необхідно звернутися до найближчої установи системи БПД.