назад
19.01.18

Зустріч щодо підвищення кваліфікації адвокатів

19.01.2018 MY 4У Міністерстві юстиції України відбулася тристороння зустріч щодо можливостей співпраці в рамках захисту прав людини та покращення стандартів юридичної освіти в Україні. Даний захід об’єднав представників Міністерства юстиції України, на чолі із заступником Міністра юстиції України з питань виконавчої служби Сергієм Шкляром, делегатів від міжнародної правової організації IBА, експертів та представників громадськості. Участь у заході також взяв в.о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк. 

Захід був організований з метою обміну досвідом для розвитку юридичної освіти, захисту прав громадян та укріплення міжнародного співробітництва у сфері юстиції.

19.01.2018 MY 3

«Дуже важливо паралельно з реформуванням судової системи виконання судових рішень реформувати і систему адвокатури. Сподіваюсь, що розроблений Радою з питань судової реформи законопроект щодо реформування адвокатури найближчим часом буде розглянутий і прийнятий Верховною Радою. Це допомогло б вирішити багато проблем і суперечностей, які наразі існують у цій сфері», – розповів заступник Міністра юстиції України з питань виконавчої служби Сергій Шкляр.

19.01.2018 MY 8

В.о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк розповів про те, як безоплатна вторинна правова допомога надається адвокатами, та як вони залучаються до її надання. Як зауважив він, усі адвокати, які надають таку допомогу, проходять конкурсний відбір. Крім того у системі безоплатної правової допомоги здійснюється регулярне навчання адвокатів. При наданні безоплатної вторинної правової допомоги допомоги адвокати керуються стандартами якості, що розроблені у тісній співпраці з адвокатською спільнотою, схвалені Радою адвокатів України та затверджені Міністерством юстиції. Також він розповів про сферу дії Закону України «Про безоплатну правову допомогу», види безоплатної правової допомоги (первинна і вторинна).

Так, як повідомив він, безоплатна первинна правова допомога охоплює такі види правових послуг, як надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань, складання заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім процесуальних), надання допомоги в забезпеченні доступу особи до безоплатної вторинної правової допомоги. Остання ж полягає в отриманні захисту, представництва інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру. Її надають юристи центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, або бюро правової допомоги, а також адвокати, які співпрацюють із центрами. Послуги юристів та адвокатів оплачує держава. Він повідомив, що сьогодні в Україні працює 551 точка доступу до безоплатної правової допомоги (регіональні та місцеві центри, а також бюро правової допомоги). Здебільшого клієнтами системи БПД є малозабезпечені, люди з інвалідністю, біженці, діти в скрутних життєвих ситуаціях, ветерани війни та інші.

19.01.2018 MY 7

Директор Міжнародної асоціації юристів ІВА Філіп Тахмінджі (PhillipTahmindji) поділився досвідом розвитку юридичної освіти та розповів про асоціацію ІВА (International Bar Association), котра була заснована у 1947 році та є провідною міжнародною організацією правників, адвокатських асоціацій та юридичних товариств. Також додав, що штаб-квартира знаходиться у Лондоні, організація налічує понад 80 000 індивідуальних юристів та більше 190 адвокатських асоціацій та юридичних товариств, що охоплюють понад 160 країн.

19.01.2018 MY 1

Очільник столичної юстиції Станіслав Куценко розповів іноземним делегатам про сервіси, які надає Міністерство юстиції України не тільки оф-лайн, а і у онлайн-режимі за допомогою «Он-лайн будинку юстиції». Адже це – реальний крок для спрощення ведення бізнесу та для зручності громадян, які звертаються за адміністративними послугами, а також для тих, хто хоче отримати інформацію з реєстрів швидко та без черг.

19.01.2018 MY 5

Темою обговорення також став ініційований Міністром юстиції України Павлом Петренком всеукраїнський правопросвітницький проект “Я МАЮ ПРАВО!”. Важливо підвищувати правову грамотність громадян, щоб вони не тільки знали свої права, а і могли їх захистити. Саме для цього й існує проект «Я МАЮ ПРАВО!». Він розрахований на громадян, віком від 16 років, тому саме поширення знань та освітня місія сприяє залученню молоді до правової активності та правосвідомої поведінки”. Варто зауважити, 10 листопада Національна рада реформ більшістю голосів схвалила Стратегію інформування громадян України про гарантовані їм Конституцією та законами України права на період до 2019 року. Документ реалізовуватиметься в рамках проекту Міністерства юстиції «Я МАЮ ПРАВО!». За ініціативи Президента України Петра Порошенка 2018 рік оголошено роком початку реалізації нашої ініціативи на національному рівні.

19.01.2018 MY 6

Серед порушених питань на зустрічі – доступ громадян до правосуддя й забезпечення права на захист, організація безоплатної правової допомоги, адвокатського самоврядування, судова реформа та ін. Питання, поза сумнівом, важливі й дискусійні, їх вирішення потребує згуртування й тісної співпраці не тільки самих адвокатів, а й представників усіх ланок судочинства й законотворців, громадських активістів та представників влади і, звичайно ж, – врахування кращого міжнародного досвіду. Тож зустріч стала своєрідним майданчиком для взаємодії й обміну досвідом.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook         YouTube YouTube         Google Google+  тTwitter