назад

Зустріч з нагоди старту пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину»

RC pilot3Перша зустріч робочої групи, що працюватиме для впровадження пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» відбулась сьогодні, 29 січня, у Регіональному центрі з надання БВПД у Львівській області.

Як повідомив присутніх директор Регіонального центру Ігор Микитин, 21 січня 2019 року між Міністерством юстиції України та Генеральною прокуратурою України підписано спільний наказ про реалізацію зазначеного пілотого проекту.

Важливо зазначити, що цей проект передбачає несудимість і стосується тих неповнолітніх, які вперше вчинили кримінальне правопорушення, щоб допомогти їм усвідомити злочинні помилки.

У цій Програмі прокурор має поінформувати неповнолітнього, його законного представника та потерпілого, його законного представника про можливість реалізації Програми шляхом залучення адвоката-медіатора Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги та укладення угоди про застосування Програми відновлення; роз’яснити, що результати участі у Програмі враховуватимуться під час прийняття рішення про наявність підстав для звільнення від кримінальної відповідальності або закриття кримінального провадження.

RC pilot2

Умови для використання цієї програми: наявність потерпілої сторони; вчинення неповнолітнім вперше злочину невеликої або середньої тяжкості та виявлення згоди на проходження програми відновлення для неповнолітніх. Якщо дитина розкається у вчиненому, прокурор має запропонувати їй взяти участь у програмі за участю медіатора – адвоката системи безоплатної вторинної правової допомоги. Разом з адвокатом вони зможуть знайти порозуміння з потерпілим, відшкодувати завдану шкоду, пройти курс реабілітації, попрацювати з психологами, щоб у майбутньому назавжди відмовитися від хибного шляху.

У зустрічі взяли участь: директор Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області Ігор Микитин, заступник директора Регіонального центру Віра Іськович, заступник начальника відділу ювенальної юстиції прокуратури Львівської області Юрій Матлах, заступник директора філії ДУ «Центр пробації» у Львівській області Юрій Павлицький, фахівець служби у справах дітей Львівської обласної державної адміністрації Володимир Бурлачок, психолог Львівського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Олена Очерклевич та виконавчий директор ГО «Львівський центр піклування про дітей» Юрій Гимон.

За словами Віри Іськович, важливим є вироблення практики застосування програми відновлення, оскільки за її результатами відповідні зміни будуть імплементовані у законодавство. Також вона назвала одне із завдань пілотного проекту – визначити відсоток дітей, які готові пройти програму відновлення, щоб у подальшому назавжди відмовитись від вчинення злочинів.

Юрій Матлах назвав максимальні терміни тривалості досудового розслідування – два місяці, також він наголосив, що цей строк є коротшим щодо неповнолітніх. За його словами, минулого року близько 50% кримінальних справ, щодо неповнолітніх, в регіоні підпадають під дану категорію.

«Пілотний проект є хорошим шансом для тих, хто необдумано вперше здійснив злочин», – відмітив Юрій Гимон. Також він наголосив на необхідності індивідуального підходу до неповнолітніх правопорушників.

У свою чергу Юрій Павлицький розповів про затверджену методику оцінки ризиків – інструменту, за допомогою якого органи пробації виявляють причину вчинення злочинів, відтак обирають спрямування відновлювальних заходів, щоб у подальшому не допускати повторного вчинення правопорушень неповнолітніми.

RC pilot1

Варто зазначити, що під час зустрічі був підписаний Меморандум про співпрацю між Регіональним центром з надання БВПД у Львівській області та філією Державної установи «Центр пробації» у Львівській області.

Довідково

Програма відновлення для неповнолітніх визначена пілотною у шести регіонах: Львівській, Донецькій, Луганській, Миколаївській, Одеській та Харківській областях. Це альтернатива тюремним покаранням для неповнолітніх, які вперше вчинили легкий або середньої тяжкості злочин.

Результатом успішного проходження програми стане закриття кримінального провадження без вироку. Це – практика усіх цивілізованих країн.
Як зазначив Міністр юстиції України Павло Петренко, віримо в її успіх, адже маємо приклад схожої роботи з уже засудженими дітьми в рамках пробації для неповнолітніх. 98% учасників цієї програми не вчинили повторних правопорушень.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області

Адреса: м. Львів, вул. Валова, 31, 4 поверх; тел./факс: (032)236-74-95.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).