назад

Зустріч з особовим складом ГУНП в Івано-Франківській області

112 та 13 квітня 2018 року в Головному управлінні Національної поліції головний спеціаліст відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру з надання БВПД Роман Харук прочитав лекції на тему «Законність затримання. Поняття, види та правові підстави поліцейського затримання. Право на адвоката, право на повідомлення третіх осіб та правоналікаря як основні гарантії захисту від неналежного поводження».

Зустріч була організована для особового складу та відділень поліції Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області.

Головний спеціаліст відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру з надання БВПД Роман Харук розказав слухачам про те, що у 2015 році був підписаний меморандум між Регіональним центром та правоохоронними органами про співпрацю. Наголосив, що права та свободи людини є найбільшою цінністю людської цивілізації. Тому відповідно до статті 59 Конституції України, кожний громадянин має право на професійну правову допомогу. Увипадках, передбаченихзаконом, цядопомоганадаєтьсябезоплатно.

2

Він зазначив: «Конституційне положення про те, що права й свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави, основний соціальний вектор у взаємовідносинах людини та правоохоронних органів. Такий вектор відображається формулою «від людини – до держави», а не «від держави – до людини». З цього випливає, що працівники поліції при здійсненні затримання повинні дотримуватися конституційних норм,а саме , «право особи на захист» і цей принцип повинен бути непорушним».

3

Фахівець Регіонального центру в лекціях наголосив про систематичні порушення, які виникають при затриманні осіб працівниками поліції. Зокрема, акцентував увагу на ті процесуальні моменти, які неврегульовані на законодавчому рівні та можуть призвести до порушення прав затриманих осіб.

Роман Харук зауважив, що за незаконне затримання в законодавстві України передбачено як дисциплінарну, так і кримінальну відповідальність відповідно до статті 371 Кримінального кодексу України.

4

5

На лекціях також були присутні начальник сектору управління кадрового забезпечення Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області Олексій Тітов та головний спеціаліст відділу уповноважених Голови Національної поліції України з питань дотримання прав людини в поліцейській діяльності Кристина Овсепян, які активно брали участь у діалозі, задавали питання та отримали відповіді на проблемні питання, з якими стикаються в практичній роботі.


Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області працює за адресою:

вул. Грюнвальдська, 8, м. Івано-Франківськ.

Телефон: (034) 255-61-13,

Е-mail:   office.frankivsk@legalaid.gov.ua.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України)