назад
12.04.18

Зустріч з представниками Консультативної місії Європейського Союзу в Україні

eu2018-0111 квітня 2018 року у приміщенні Регіонального центру відбулася робоча зустріч директора РЦ з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Черкаській області Віктора Левицького, заступника директора Тетяни Ломіногіної з представниками Консультативної місії Європейського Союзу в Україні: заступником голови операційного департаменту Консультативної місії ЄС в Україні Розаліною Шихан, головним радником з питань прокуратури Карлом Холмбергом та спеціалістом з питань реформи прокуратури Володимиром Головатенком.

eu2018-02Директор Регіонального центру з надання БВПД у Черкаській області Віктор Левицький поінформував гостей про структуру, специфіку діяльності системи безоплатної правової допомоги, розповів про особливості роботи адвокатів, порядок взаємодії з органами поліції, прокуратури, судами, надання безоплатної правової допомоги затриманим, підозрюваним, обвинуваченим у кримінальному процесі.

eu2018-03

Під час зустрічі, обговорено питання подальшого співробітництва та участі у реалізації другого етапу проекту «Інституційна реформа прокуратури», метою якого є впровадження в державі якісних правових реформ, подальшого зміцнення інституційного потенціалу прокуратури та ефективності застосування кримінального процесуального законодавства.

eu2018-04

Консультативною місією ЄС заплановано проведення у Черкаській області дводенного круглого столу з адвокатами, представниками органів поліції, прокуратури, судової гілки влади щодо обговорення проблемних питань застосування кримінально-процесуального законодавства на стадії досудового розслідування та судового провадження справ, гарантування права на захист затриманим, підозрюваним, обвинуваченим, а також налагодження подальшої співпраці.

За інформацією Консультативної місії ЄС такі круглі столи повинні також відбутися у Вінницькій, Закарпатській, Полтавській, Хмельницькій областях. За результатами буде підготовлено низку висновків та пропозицій щодо внесення змін до кримінально-процесуального законодавства та скеровано їх до суб’єктів законодавчої ініціативи.

eu2018-05

Українською стороною висловлено впевненість, що такі зустрічі за круглим столом будуть ефективними та принесуть позитивний результат. Наголошено на важливості отримання місією інформації про проблемні питання застосування КПК України окремо від адвокатів, органів поліції, прокуратури, судів з позиції проблематики у їх професійній діяльності. Зазначене надасть можливість провести комплексний аналіз та внести пропозиції.

Представники місії повідомили про активну участь адвокатів системи БВПД у круглих столах з питань реформування правоохоронних органів в Україні. За їх словами подібні заходи проводилися протягом минулого року у Хмельницькому, Вінниці, Миколаєві, Черкасах та Кропивницькому, за результатами яких проведено круглий стіл у м. Києві за участю представників Генеральної прокуратури України, Національної поліції, поліцейського омбудсмена, народних депутатів України. Підготовлені учасниками круглого столу пропозиції щодо внесення змін до кримінального процесуального кодексу України були направлені до Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Верховної Ради України для підготовки відповідних законодавчих змін.

eu2018-09

Наприкінці заходу представники Регіонального центру та Консультативної місії ЄС в Україні підтвердили зацікавленість у продовженні співробітництва, відзначили його конструктивний характер. Досягнуто домовленостей щодо консолідації зусиль задля проведення спільних заходів на правову тематику у Черкаській області.

Довідково. Консультативна місія ЄС в Україні надає підтримку державним органам України у послідовному реформуванні сектору цивільної безпеки шляхом стратегічних консультацій і практичної підтримки заходів з реформування згідно зі стандартами ЄС та міжнародними принципами належного врядування та дотримання прав людини. Місія офіційно розпочала роботу у м. Києві 1 грудня 2014 року після Революції Гідності та одержання відповідного запрошення від уряду України.