назад

24201347 806345432885672 349374410 o

У рамках проведення Всеукраїнського тижня права з метою підвищення правової свідомості молоді та інформування населення про механізми захисту їх прав та охоронюваних законом інтересів,в рамках проведення у 2017 році Всеукраїнського тижня права, головний спеціаліст  відділу моніторингу діяльності місцевих центрів Регіонального центру з надання БВПД у Тернопільській області Володимир Карий провів зустріч із студентами юридичного факультету Тернопільського національного економічного університету.

Володимир Карий розповів про систему безоплатної правової допомоги, а також ознайомив студентів з положеннями Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, який затверджений постановою Кабміну від 28.12.2011 № 1363 у редакції від 18 жовтня 2017 року (Далі – Порядок). Фахівець Регіонального центру наголосив на праві самої затриманоїособи, її близьких родичів та членів сім’ї повідомити центр про факт затримання та отримати правову допомогу.

Також В.Карий розповів про те, що після фактичного затримання особи суб’єкт подання інформації (уповноважена особа органу, що здійснив затримання) відповідно до п. 2 Порядку зобов’язаний негайно повідомити, за допомогою телефонного, факсимільного зв’язку на єдиний телефонний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (контактний центр системи надання безоплатної правової допомоги) та інші телефонні номери, електронної пошти або через комплексну інформаційно-аналітичну систему забезпечення надання безоплатної правової допомоги про факт затримання особи із зазначенням необхідних даних.

Фахівець Регіонального центру наголосив на праві самої затриманоїособи, її близьких родичів та членів сім’ї повідомити центр про факт затримання та отримати правову допомогу зателефонувавши на вказанийєдиний телефонний номер системи надання безоплатної правової допомоги.

Також студентам розповіли про останні зміни у Поряду інформування, а саме про появу нового суб’єкта інформування – Уповноваженого з прав людини, який у разі виявлення під час відвідування місць, в яких примусово тримаються за судовим рішенням або рішенням адміністративного органу особи, про затримання яких суб’єктом подання інформації не було здійснено повідомлення згідно з вимогами цього Порядку, може повідомити про таке затримання відповідному регіональному центру.

Розгляд повідомлень від затриманої особи чи її родичів здійснюється регіональними центрами відповідно до їх компетенції та за умови отримання таких обов’язкових відомостей:

ступінь родинного зв’язку заявника із затриманою особою (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, рідний брат, рідна сестра, дід, баба, прадід, прабаба, внук, внучка, правнук, правнучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, особа, яка перебуває під опікою або піклуванням, а також особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом і мають взаємні права та обов’язки, у тому числі особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі), його прізвище, ім’я та по батькові, адреса зареєстрованого або фактичного місця проживання, номер контактного телефону (якщо заявник не є затриманою особою);

прізвище, ім’я та по батькові, дата народження затриманої особи;

місце, дата і час затримання особи.Регіональний центр також може з’ясовувати у заявника такі додаткові відомості, надання яких не є обов’язковим:

підстави для затримання особи;

найменування органу, службова особа якого здійснила затримання, його поштова адреса, найменування посади, звання, прізвище, ім’я та по батькові такої особи.

Відсутність таких додаткових відомостей у заявника чи відмова заявника їх надати не можуть бути підставами для відмови у розгляді повідомлення про затримання особи, реєстрації такого повідомлення чи наданні безоплатної вторинної правової допомоги.

Нагадуємо, що в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103. Зателефонувавши за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання, актуальні адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та інші питання щодо отримання такої допомоги. Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України – безкоштовні.