назад

Звернення № 12/ Цивільне право, Земельне право/ Проблеми спадкування при відсутності документів

Звернення № 12 

від Ирини 01.04.2016

Питання:

Как вступить в наследство на НЕприватизированный дачный участок в садоводческом кооперативе “Губенское” концерна “Запорожабразив” , который находится в Вольнянском районе , после смерти моего отца Кузнецова Александра Емельяновича ( 29.04.1946 – 14.06.2015),проживавшего в Шевченковском районе г.Запорожья, если утеряны документы на участок( имеется только пропуск на въезд в кооператив с указанием номера участка). Смерть наступила скоропостижно, завещание составлено не было. Последние 15 лет после смерти моей матери отец состоял в официальном браке. Из ближайших родственников моего поколения есть мой родной брат Кузнецов Максим Александрович 1973 г.р.


Відповідь: 

Згідно статті 125 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку виникає з моменту державної реєстрації такого права. Оформити право власності на земельну ділянку в порядку спадкування можливо лише у разі, якщо право власності на неї було оформлено спадкодавцем належним чином, тобто є документ, який підтверджує зазначене право власності. Якщо такого документу немає, можна звернутися до суду з позовом про визнання права власності на земельну ділянку у порядку спадкування.

Якщо документи, що засвідчують право власності на земельну ділянку існували, але були втрачені власником та не можуть бути відновлені в передбаченому законодавством порядку, необхідно застосовувати положення статті 392 Цивільного кодексу України, згідно якої позов про визнання права власності може бути пред’явлений, якщо це право оскаржується або не визнається іншою особою, а також у разі втрати власником документа, який засвідчує його право власності.

Додатково до відома повідомляємо ,що відповідно до частини 1 статті 1270 Цивільного кодексу України для прийняття спадщини встановлюється строк у 6 місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Часом відкриття спадщини є час смерті спадкодавця або дата, з якої він оголошений померлим. З цього часу починається перебіг шестимісячного строку для прийняття спадщини.

Особа, яка пропустила строк для прийняття спадщини з поважних причин ,може відповідно до частини 3 статті 1272 Цивільного кодексу України звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини. У позовній заяві про визначення додаткового строку спадкоємець повинен вказати період часу з моменту набрання судовим рішенням законної сили, протягом якого він хоче подати заяву про прийняття спадщини. При цьому слід мати на увазі, що додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини не може перевищувати шестимісячного строку, встановленого в статті 1270 Цивільного кодексу України для прийняття спадщини.

Крім цього в позовній заяві повинна бути обґрунтована поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов’язані з об’єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.