назад

Звернення № 15/ Адміністративне законодавство / Термін отримання відповіді на запит та відповідальність посадових осіб за порушення строків надання відповіді

Звернення № 15 

12.05.2016

Питання:

Доброго дня! Пiдкажiть будь ласка, в який термiн я маю право отримати вiдповiдь на запит (надання загальноI iнформацii про будинок для проведення установчих зборiв ОСББ) адресований МКП “ОСНОВАНИЕ”? Якщо такi термiни встановлені законодавчо, яку вiдповiдальнiсть 


Відповідь:  

 

На Ваше звернення від 12.05.2016 р., щодо терміну отримання відповіді на запит та відповідальності посадових осіб за порушення строків надання відповіді на запит,  Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області повідомляє наступне.

 

Порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації, що знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації та інформації, що становить суспільний інтерес, регулюється Законом України «Про доступ до публічної інформації» (далі – Закон).

 

Відповідно статті 20 Закону, розпорядник інформації має надати відповідь на запит на інформацію не пізніше п’яти робочих днів з дня отримання запиту. У разі якщо запит на інформацію стосується інформації, необхідної для захисту життя чи свободи особи …, відповідь має бути надана не пізніше 48 годин з дня отримання запиту. Розпорядник інформації може продовжити строк розгляду запиту до 20 робочих днів, з обґрунтуванням такого продовження, якщо запит стосується надання великого обсягу інформації або потребує пошуку інформації серед значної кількості даних. В цьому випадку, про продовження строку, розпорядник  інформації повідомляє запитувача в письмовій формі не пізніше п’яти робочих днів  з дня отримання запиту.

 

В разі ненадання відповіді на запит на інформацію або несвоєчасне надання інформації, запитувач, відповідно до статті 23 Закону, має право на оскарження дій чи бездіяльності розпорядників інформації до керівника розпорядника, вищого органу або до суду.

 

Статтею 24 Закону встановлена відповідальність, за порушення законодавства про доступ до публічної інформації, яку несуть особи, винні у вчиненні, зокрема таких порушень, як ненадання відповіді на запит або несвоєчасне надання інформації.