назад

Звернення № 17 / Закон України “Про Державну службу” / Втрата статусу держслужбовця

Звернення № 17 

від 16.05.2016

Питання:

Доброго дня! Зараз я нахожусь у відпусці по догляду за дитиною. Відповідно до нового Закону “Про Державну службу” моя посада віднесена до посад з функцією обслуговування і відповідно мене попередели про те, що можливо з мене знимуть Державну службу. Чи є правомірними дії мого керівництва?


Відповідь:

На Ваше звернення  щодо втрати статусу державного службовця, чи є правомірними дії Вашого керівництва,  Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області повідомляє наступне. 

Закон України «Про державну службу» (далі – Закон)  визначає принципи, правові та організаційні засади забезпечення публічної, професійної, політично неупередженої, ефективної, орієнтованої на громадян державної служби, яка функціонує в інтересах держави і суспільства, а також порядок реалізації громадянами України права рівного доступу до державної служби, що базується на їхніх особистих якостях та досягненнях. 

Сфера дії зазначеного Закону не поширюється на працівників державних органів, які виконують функції з обслуговування, відповідно пункту 14 частини 3 статті 3 Закону. 

Трудові відносини працівників, правові засади і гарантії здійснення права громадянам розпоряджатися своїми здібностями до праці визначає та регулює Кодекс законів про працю України (далі – Кодекс). 

Відповідно частини 3, 4 статті 32 Кодексу, у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці допускається зміна істотних умов праці при продовженні роботи за тією ж спеціальністю, кваліфікацією чи посадою. Про зміну істотних умов праці – працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці.  Якщо колишні істотні умови праці не може бути збережено, а працівник не згоден на продовження роботи в нових умовах, то трудовий договір припиняється за пунктом 6 статті 36 цього Кодексу. 

Також звертаємо Вашу увагу, що постанови Кабінету Міністрів України від 6 квітня 2016 року № 271 «Про затвердження критеріїв визначення переліку посад працівників державних органів, які виконують функції з обслуговування» та від 6 квітня 2016 року № 268 «Про умови оплати праці працівників державних органів, які виконують функції з обслуговування, у 2016 році» врегульовують питання  визначення переліку посад працівників державних органів,  які виконують функції з обслуговування та оплати їх праці. Постановою Кабінету Міністрів України від 6 квітня 2016 року № 268 також   враховані вимоги пункту 7 Розділу ХІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону, згідно з якою умови оплати праці зазначених працівників не можуть передбачати зменшення розміру їх заробітної плати.