назад

Звернення № 22 / Цивільне право/ Отримання з Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України щомісячної страхової виплати в разі смерті годувальника

Звернення № 22 

від Ольги / 20.05.2016 

Питання:

Здравствуйте! Скажите пожалуйста, если ребёнок находится под опекой так как мать погибла в результате несчастного случая на производстве, и в мае 2016 года ребёнку из Фонда страхования от несчастных случаев будет выплачена одноразовая страховая помощь в связи со смертью матери в размере около 50 тис. грн., то будет ли выплачиваться помощь на ребёнка под опекой из УСЗН, или эта одноразовая помощь будет браться в доходы и УСЗН 6 месяцев не будет выплачивать помощь на ребёнка под опекой? Если да, то каким законом это предусмотрено? Заранее  благодарна за ответ.

 

Відповідь:  

На Ваше звернення від 20.05.2016 р., щодо отримання з Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України щомісячної страхової виплати в разі смерті годувальника, Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області повідомляє наступне.
Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» відповідно до Основ законодавства України про загальнообов’язкове державне соціальне страхування визначає правові, фінансові та організаційні засади загальнообов’язкового державного соціального страхування, гарантії працюючих громадян щодо їх соціального захисту у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, вагітністю та пологами, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, охорони життя та здоров’я (далі – Закон).
Відповідно статті 41 Закону, у разі смерті потерпілого право на одержання щомісячних страхових виплат мають непрацездатні особи, які перебували на утриманні померлого або мали на день його смерті право на одержання від нього утримання, а також дитина померлого, яка народилася протягом не більш як десятимісячного строку після його смерті. Такими непрацездатними особами є, зокрема, діти, які не досягли 16 років; діти з 16 до 18 років, які не працюють, або старші за цей вік, але через вади фізичного або розумового розвитку самі не спроможні заробляти; діти які є учнями, студентами (курсантами, слухачами, стажистами) денної форми навчання, але не більш як до досягнення ними 23 років.
Постановою правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 27.04.2007 № 24, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 22.06.2007 р. за № 715/13982, затверджено Порядок призначення, перерахування та проведення страхових виплат (далі – Порядок). Дія цього Порядку поширюється на потерпілих та осіб, які мають на це право, а також на осіб, право яких на отримання відшкодування шкоди було встановлено раніше згідно із законодавством СРСР або законодавством України про відшкодування шкоди, заподіяної працівникам унаслідок травмування на виробництві або професійного захворювання, пов’язаних з виконанням ними трудових обов’язків.
Відповідно підпункту 6.2.1. пункту 6.2. глави 6 зазначеного Порядку, одноразова допомога сім’ї та особам які мають на це право, виплачується у місячний строк з дня смерті потерпілого в день, установлений постановою робочого органу виконавчої дирекції Фонду (у тому числі при призначенні страхових виплат за рішенням суду) за наявності всіх необхідних документів, але не пізніше 30 календарних днів після прийняття робочим органом виконавчої дирекції Фонду постанови про призначення страхових виплат.
Щомісячна страхова виплата виплачується щомісяця з наступного місяця після місяця, у якому вона призначена, у дні, установлені постановами робочих органів виконавчої дирекції Фонду (у тому числі при призначенні щомісячної страхової виплати за рішенням суду), але не пізніше 30 календарних днів після прийняття робочим органом виконавчої дирекції Фонду постанови про призначення страхових виплат відповідно підпункту 6.2.2 пункту 6.2. глави 6 Порядку.
Проте, кожний конкретний випадок є індивідуальним, тому Ви можете звернутися додатково до Управління виконавчої дирекції Фонду у Запорізькій області, за адресою: м. Запоріжжя, вул. Поштова 27/29, 3-й поверх.