назад

Звернення громадян є одним із засобів захисту прав та законних інтересів

0119 181До Мелітопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся  місцевий житель Мелітополя з питанням, що полягало в роз’ясненні норм законодавства України щодо звернення громадян та до якої відповідальності можуть бути притягнуті посадові особи, у випадку несвоєчасно наданої інформації.

       Працівники Мелітопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги підготували роз’яснення з зазначеного питання. Згідно ст. 1 Закону України «Про звернення громадян», громадяни України мають право звернутися до органів державної влади, місцевого самоврядування, об’єднань громадян, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, засобів масової інформації, посадових осіб відповідно до їх функціональних обов’язків із зауваженнями, скаргами та пропозиціями, що стосуються їх статутної діяльності, заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних, політичних та особистих прав і законних інтересів та скаргою про їх порушення.  Письмове звернення може бути надіслано поштою, передатись громадянином до відповідного органу особисто, або з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку (електронне звернення).

       Відповідно до ст. 15 ЗУ «Про звернення громадян», органи державної влади, місцевого самоврядування та їх посадові особи, керівники та посадові особи підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об’єднань громадян, зобов’язані об’єктивно і вчасно розглядати їх, перевіряти викладені в них факти, приймати рішення відповідно до чинного законодавства і забезпечувати їх виконання, повідомляти громадян про наслідки розгляду заяв (клопотань).

       Звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, – невідкладно, але не пізніше п’ятнадцяти днів від дня їх отримання. Якщо в місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо, керівник відповідного органу, підприємства, установи, організації або його заступник встановлюють необхідний термін для його розгляду, про що повідомляється особі, яка подала звернення. При цьому загальний термін вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати сорока п’яти днів.

       Стаття 24 ЗУ «Про звернення громадян» регламентує, що особи, винні у порушенні цього Закону, несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність, передбачену законодавством України.

       Цивільна відповідальність передбачає відшкодування витрат пов’язаних із самим зверненням (відправлення, витрати на дорогу) та реальних втрат від неотримання запитуваної інформації.

       До адміністративної відповідальності можуть бути притягнуті винні особи за статтею 212-3 Кодексу про адміністративні правопорушення. Для того, щоб винні особи понесли відповідальність за порушення закону про звернення громадян необхідно звернутися з відповідною заявою до уповноваженої особи секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини або представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, як це зазначено в п. 8-1 ч. 1 ст. 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення на предмет складання протоколу про адміністративне правопорушення за ст. 212-3 КпАП України.

       Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська. Адреса: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008. Телефони «Гарячої лінії»: 044-253-75-89 та 0800-50-17-20.

       Кримінальна відповідальність за порушення закону про звернення громадян чітко не передбачена. Такі протиправні дії можливо кваліфікувати за ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), ст. 366 (службове підроблення), ст. 367 (службова недбалість) Кримінального кодексу України.

До Мелітопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна звернутись

за адресою: Запорізька область, м. Мелітополь, вул. Вакуленчука, 99

за телефоном: 096-523-98-55, (0619)43-00-58, (0619)43-00-59,

електронною адресою:  melitopol.zaporizhya@legalaid.zp.ua

skype-зв’язок: Мелітопольський місцевий центр з надання БВПД