назад

Звіт про проблеми цивільного населення під час війни на Донбасі презентували в обласній бібліотеці в Ужгороді

biblio 1    У понеділок, 24 вересня, в Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці за сприяння громадських організацій «Закарпатська громада» і «Молода Просвіта Прикарпаття» відбулася презентація збірки публіцистично-аналітичних звітів «Жити всупереч: проблеми цивільного населення під час війни на Донбасі».

    У заході взяли участь радник Мінсоцполітики з питань ВПО у Закарпатській області Анжела Бабкіна, представники громадської організації «Закарпаття – Донбас» Костянтин Блажевич та Тетяна Хорошилова, Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, ЗМІ та ін.
    Презентувала видання Євгенія Бардяк, співавторка, голова ГО «Молода Просвіта Прикарпаття», лікар за освітою, яка готувала розділ про доступ до медичної допомоги в умовах війни обабіч лінії розмежування. Книга містить 6 самостійних описів різних ситуацій і проблем, з якими стикається цивільне населення від початку воєнних дій на сході країни. Авторами кожного розділу є представники різних громадських організацій, які входять у Коаліцію «Справедливість заради миру на Донбасі». У книзі описані порушення прав людини під час збройного конфлікту на Донбасі, проблеми медичного забезпечення, злочинну діяльність групи швидкого реагування «Бетмен», яка займалась організацією незаконних місць несвободи у Луганську. Базою стали інтерв’ю людей, які пережили фізичне та психологічне насильство, масові обстріли та ув’язнення в незаконних в’язницях.
    Презентація відбулась у рамках проекту «Уповноваження громадянського суспільства для трансформації культури пам’яті – ненасильницькі шляхи вирішення жорстокого минулого Донбасу», що реалізується Коаліцією “Справедливість заради миру на Донбасі” та громадськими організаціями Kurve Wustrow (Німеччина) і Східноукраїнський центр громадських ініціатив (Україна) за підтримки Федерального уряду Німеччини.

bibloi 3
    Під час обговорення проекту представники ГО «Закарпаття – Донбас» Костянтин Блажкевич та Тетяна Хорошилова, а також радник Мінсоцполітики з питань ВПО у Закарпатській області Анжела Бабкіна поділилися своїм досвідом життя на окупованій території та висловили вдячність авторам за велику справу, яку вони роблять – документування злочинів у неоголошеній війні, що у подальшому дасть можливість притягнути до відповідальності злочинців. Начальник відділу комунікації та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру розповіла про право внутрішніх переселенців, серед яких чимало і тих, хто зазнав насильства, на безоплатну правову допомогу, та запевнила, що фахівці місцевих центрів та бюро правової допомоги завжди готові надати кваліфіковану юридичну допомогу, а за потреби – і представництво інтересів у суді, перед органами державної влади тощо.

biblio 2