назад
12.02.16

Звинувачення Печерського суду на адресу Мін’юсту є безпідставними

voskl znakУ зв’язку із публікацією «Мін’юст не може організувати адвокатів у справі Арбузова», яка з’явилася у виданні http://zib.com.ua 11.02.2016 о 17:47, Координаційний центр з надання правової допомоги у межах повноважень надає відповідні роз’яснення.

У згаданій публікації із посиланням на Печерський районний суд міста Києва зазначено, що «клопотання Генпрокуратури про надання дозволу на спеціальне досудове розслідування відносно екс-голови НБУ Сергія Арбузова не може бути розглянуто судом у зв’язку із систематичною неявкою адвокатів системи безоплатної правової допомоги та відсутністю в них належної кваліфікації». Крім того, у згаданій публікації зазначено, що «судом вжито заходів для залучення захисника, шляхом постановлення 4-х ухвал, якими доручено Регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у м. Києві забезпечити призначення підозрюваному Арбузову С.Г. адвоката для здійснення захисту за призначенням в порядку, передбаченому ст. 49 КПК України. Однак, призначені адвокати в судові засідання неодноразово не з’являлися, мотивуючи своєю неможливістю узгодити позицію захисту з гр. Арбузовим С.Г., який перебуває в розшуку, що в свою чергу вказує на умисне затягування розгляду справи в визначені законом строки». А також те, що «починаючи з 05.08.2015 адвокатами, що включені до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу вчиняються дії, що перешкоджають суду провести розгляд клопотання в розумні строки».

Координаційний центр з надання правової допомоги повідомляє, що із 05.08.2015 і до сьогодні в кримінальному провадженні відкритому у відношенні гр. С.Г.Арбузова, про яке йдеться у публікації, Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у м. Києві було видано наступні доручення:

  1. На підставі ухвали Печерського районного суду міста Києва, судді Карабань В.М. від 05.08.2015 було видано доручення від 06.08.2015 № 026-0013219 адвокату Мірошнику Олександру Миколайовичу для проведення окремої процесуальної дії відносно Арбузова С.Г. (окрема процесуальна дія – про розгляд клопотання для здійснення спеціального досудового розслідування).
  2. На підставі ухвали Печерського районного суду міста Києва, судді Карабань В.М. від 05.02.2016 було видано доручення від 05.02.2016 № 026-0000444 адвокату Свєтлічному Ігорю Валерійовичу для проведення окремої процесуальної дії відносно Арбузова С.Г. (окрема процесуальна дія – про розгляд клопотання для здійснення спеціального досудового розслідування).
  3. На підставі ухвали Печерського районного суду міста Києва, судді Карабань В.М. від 05.02.2016 було видано доручення від 08.02.2016 № 026-0000468 адвокату Байдику Олександру Анатолійовичу для проведення окремої процесуальної дії відносно Арбузова С.Г. (окрема процесуальна дія – про розгляд клопотання для здійснення спеціального досудового розслідування).
  4. На підставі ухвали Печерського районного суду міста Києва, судді Карабань В.М. від 09.02.2016 було видано доручення від 10.02.2016 № 026-0000509 адвокату Гераську Максиму Григоровичу для проведення окремої процесуальної дії відносно Арбузова С.Г. (окрема процесуальна дія – про розгляд клопотання для здійснення спеціального досудового розслідування).

Відповідно до Стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі, затверджених наказом Міністерства юстиції № 386/5 від 25.02.2014, у разі призначення захисника для проведення окремої процесуальної дії він переконується, чи дійсно завчасно та належним чином був повідомлений про проведення цієї процесуальної дії раніше залучений захисник (захисники), а також чи процесуальна дія дійсно є невідкладною. У разі виявлення невідповідності цим вимогам захисник заявляє клопотання слідчому, прокурору, слідчому судді або суду про перенесення процесуальної дії у зв’язку з відсутністю таких обставин. У разі дотримання згаданих вимог або відмови у задоволенні заявленого клопотання захисник перед проведенням процесуальної дії узгоджує правову позицію з раніше залученим захисником (захисниками).

Відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» Регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги укладають контракти/договори з адвокатами, включеними до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, для надання такої допомоги. На підставі укладених контрактів/договорів і здійснюється видання доручень для підтвердження повноважень захисника або повноважень адвоката для здійснення представництва інтересів особи в судах, органах державної влади, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами.

Стаття 2 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» встановлює, що адвокатура – недержавний самоврядний інститут, що забезпечує здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги на професійній основі, а також самостійно вирішує питання організації і діяльності адвокатури. Згідно зі статтею 5 цього закону адвокатура є незалежною від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових та службових осіб.

Адвокати є незалежними у своїй діяльності і захищені наданими законом гарантіями. Таким чином, у Міністерства юстиції, Координаційного центру з надання правової допомоги відсутні повноваження щодо втручання в адвокатську діяльність.

Разом з тим, згідно зі статтею 33 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», адвоката може бути притягнуто до дисциплінарної відповідальності у порядку дисциплінарного провадження з підстав, визначених статтею 34 Закону. Дисциплінарне провадження – процедура розгляду письмової скарги, яка містить відомості про наявність у діях адвоката ознак дисциплінарного проступку. Дисциплінарне провадження стосовно адвоката здійснюється кваліфікаційно-дисциплінарною комісією адвокатури за адресою робочого місця адвоката, зазначеною в Єдиному реєстрі адвокатів України. Право на звернення до кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури із заявою (скаргою) щодо роботи адвоката, яка може бути підставою для дисциплінарної відповідальності, має кожен, кому відомі факти невиконання або недобросовісного виконання захисту.

У відповідності до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у м. Києві виконав свої обов’язки щодо видання доручень захисникам у згаданій справі відповідно до рішень Печерського районного суду міста Києва у встановлені законом строки та у визначеному законом порядку.

 

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter