назад

Про особливості надання БПД постраждалим від домашнього насильства розповіли посадовцям ОМС Сумщини

Масштабний онлайн захід для посадових осіб місцевого самоврядування днями відбувся на Сумщині. Директорка Регіональнального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко провела навчання для 100 посадовців за тематикою: «Державна ґендерна політика як один з основних регулятивних механізмів суспільного життя. Особливості надання допомоги постраждалим від домашнього та ґендерно зумовленого насильства». 

Із Сумським регіональним центром підвищення кваліфікації юристи Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області регулярно співпрацюють – долучаються до навчань для державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування. Серед ключових тем – обізнаність щодо ґендерної політики держави, особливості надання допомоги постраждалим від домашнього насильства та насильства за ознакою статі, а також можливості співпраці з об’єднаними територіальними громадами та системою безоплатної правової допомоги в Сумській області.

Але проблема домашнього насильства була і залишається, на жаль, актуальною в Україні. Тож, для посадовців органів місцевого самоврядування є важливим обізнаність щодо надання безоплатної правової допомоги постраждалим від домашнього насильства.

“Кожна п’ята українка зазнає домашнього насильства. З початком повномасштабного вторгнення питання насильства над жінками, на жаль, стало ще більш латентним. У більшості випадків жертви домашнього насильства не звертаються до правоохоронних органів”, – акцентувала на початку зустрічі Олена Демченко.

Надання безоплатної правової допомоги постраждалим від домашнього насильства є важливою складовою роботи з ліквідації насильства в сім’ї. Однак, при наданні правової допомоги необхідно враховувати кілька особливостей:

  • По-перше, важливо забезпечити конфіденційність та безпеку постраждалих. Це може включати захист їх особистих даних, допомогу у виїзді з небезпечної ситуації, а також надання інформації про правові заходи, які можна вжити для захисту від насильника.
  • По-друге, важливо враховувати специфіку справ, пов’язаних з домашнім насильством. У більшості випадків постраждалим потрібна допомога не лише у розв’язанні правових питань, але і в організації захисту від насильника, забезпеченні безпеки, отриманні медичної та психологічної допомоги.
  • По-третє, важливо мати відповідну кваліфікацію та досвід у роботі з домашнім насильством. Це може включати знання про законодавство, яке стосується домашнього насильства, досвід у роботі з психологічними та медичними проблемами постраждалих, а також знання про інші ресурси та служби, які можуть допомогти постраждалим.

За словами Олени Демченко: ”Усі ці фактори важливі для успішного надання безоплатної правової допомоги постраждалим від домашнього насильства. Тому важливо, щоб фахівці, які займаються цією роботою, мали необхідну кваліфікацію та ресурси для надання якісної допомоги постраждалим”.

У рамках навчання спікерка спільно із учасниками заходу визначила, які установи та організації разом з центрами та бюро правової допомоги могли б об’єднати свої ресурси для розширення спектру можливостей та реалізації спільних інформаційних кампаній проєктів для підвищення рівня правової освіти населення.

Довідково: 

  • Єдиний номер контакт-центру системи БПД: 0 800 213 103, дзвінки безкоштовні в межах України
  • Щоб отримати правову консультацію письмово, напишіть у телеграм-бот: https://t.me/LegalAidUkraineBot (юристи відповідають у робочі дні).
  • Або завітайте до найближчого з наших бюро: https://bit.ly/bpd_buro
  • Усі сервіси доступу до безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua
  • Готові правові консультації розміщені на довідково-інформаційній платформі правових консультацій «WikiLegalAid» https://linktr.ee/legalaid.gov.ua