назад

19-20 квітня 2016 року заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області Віктор Сандул презентував в апараті Державної пенітенціарної служби України нові види соціальних послуг засудженим

Conference detaild

У рамках реалізації проекту «Посилення ролі громадянського суспільства у захисті прав уразливих груп засуджених в Україні» 19-20 квітня 2016 року на базі апарату Державної пенітенціарної служби України (ДПтС) відбулась науково-практична конференція «Теоретичні та практичні питання стану дотримання прав уразливих категорій засуджених та звільнених». Миколаївську область представляли заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області Віктор Сандул та заступник голови спостережної комісії Миколаївської обласної державної адміністрації Тетяна Добридник. В роботі конференції взяли участь перший заступник Голови ДПтС України Петро  Лейковський, директор департаменту взаємодії з органами влади Міністерства юстиції України Наталія Козловська, ректор Академії Державної пенітенціарної служби Олексій Тогочинський, співробітники апарату ДПтС України, представники громадськості. 


Презентація миколаївців викликала зацікавленість учасників конференції. Так, у своїй презентації Віктор Сандул відзначив, що зацікавленість засуджених до отримання безоплатної правової допомоги з початку реалізації проекту «Посилення ролі громадянського суспільства у захисті прав уразливих категорій засуджених» на Миколаївщині змінилася від повної недовіри в «безоплатні ініціативи», до збільшення довіри до адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу. На сьогоднішній день засуджені мають можливість отримувати допомогу не лише в кримінальних, цивільних та сімейних справах, а й за зверненням до Європейського суду. І, якщо на початку проекту заяви засуджених про надання безоплатної правової допомоги з інших питань, крім своєї кримінальної справи, були поодинокі, то з листопада 2015 по квітень 2016 року їх надійшло 86, у т.ч. кількість звернень в порядку «Закону Савченко» – 9, звернення з бажанням відбувати покарання за місцем проживання – 2, з оформлення звернень до Європейського суду з прав людини – 2, за отриманням правової допомоги або для призначення адвоката – 54, заміна адвоката – 9, оскарження дій адвоката або посадових осіб – 6; подяки адвокатам – 2, з питань поновлення строків на апеляційне оскарження – 2. 

13055362 973693096042257 5859337405351224223 n

Нагадуємо, що саме тоді, в листопаді 2015, основою взаємодії державних установ та громадського сектору став «Меморандум про взаємне порозуміння і спільні дії з питань захисту уразливих груп засуджених», підписаний 06 листопада 2015 року між Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області, Управлінням державної пенітенціарної служби України в Миколаївській області і громадськими організаціями «Пенітенціарна ініціатива» та «Ініціатива заради життя».

Свою презентацію заступник директора Регіонального центру проілюстрував прикладами успішних справ адвокатів Миколаївщини, які надають безоплатну вторинну правову допомогу засудженим:

«Адвокат Микола Ляшенко надає безоплатну вторинну правову допомогу мешканцям Казанківського району Миколаївській області та засудженим, які відбувають покарання у Казанківській виправній колонії № 93. Так, після прийняття 26 листопада 2015 року Закону України «Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув’язнення у строк покарання», який в експертному середовищі охрестили «законом Савченко», Микола Дмитрович вже надав допомогу шістьом засудженим, які відбувають покарання в цій установі. Всі вони звернулись з проханням по допомогу у здійснені перерахунку строку покарання з урахуванням строку перебування в СІЗО. Суд задовольнив усі шість клопотань, а троє із шести засуджених одразу після перерахунку вийшли на свободу».

Вносячи пропозиції до Резолюції науково-практичної конференції, Віктор Сандул запропонував керівництву апарату ДПтС України підтримати нові ініціативи Регіонального центру та громадськості: «Ми намагаємося впроваджувати сучасні інструменти спілкування правників із засудженими. За основу взято Наказ Міністерства юстиції від 01.08.2014 за  №1275/5 «Про затвердження Порядку організації надання засудженим до позбавлення волі доступу до глобальної мережі Інтернет». Така форма роботи дозволяє значно заощадити час та державні кошти на оплату роботи адвоката. Зазначене питання потребує тісної співпраці між центрами  надання правової допомоги і виправними установами. У першу чергу, це стосується зміцнення матеріальної бази. Представники громадських організацій, з якими співпрацює наш Регіональний центр звертаються до учасників конференції та керівників Пенітенціарної служби з проханням підтримати нашу ініціативу».

13051647 973692972708936 3849844267707558217 n

Представники міністерств та відомств висловили позитивну оцінку щодо проведення зазначеної конференції й окреслили основні досягнення у співпраці з органами та установами ДПтС України. Найближчим часом організації-виконавці зазначеного проекту планують звернутись до Координаційного центру з надання правової допомоги з пропозицією щодо проведення подібних конференцій, тренінгів та інших інформаційних та освітніх заходів для адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу.

У рамках заходу відбулося й обговорення проміжних результатів проекту «Посилення ролі громадянського суспільства у захисті прав уразливих категорій засуджених», а також презентація проекту нової редакції Концепції соціальної адаптації осіб, які відбували покарання у виді позбавлення волі на певний строк та Плану заходів з її реалізації.

Захід проводився за підтримки Представництва Європейської Комісії в Україні та за фінансової підтримки Європейського Союзу.

 Читачі сайту Регіонального центру з надання БВПД у Миколаївській області вже мали можливість слідкувати за перебігом цієї конференції. З виступами інших учасників заходу можна ознайомитись тут: http://mykolaiv.legalaid.gov.ua/ua/holovna/19-kvitnia-2016-roku-v-aparati-derzhavnoi-penitentsiarnoi-sluzhby-ukrainy-rozpochalas-naukovo-praktychna-konferentsiia-teoretychni-ta-praktychni-pytannia-stanu-dotrymannia-prav-urazlyvykh-katehorii-zasudzhenykh-ta-zvilnenykh

Більш детально про цей захід: http://www.kvs.gov.ua/peniten/control/main/uk/publish/article/830113

Переглянути презентацію «Забезпечення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги уразливих груп засуджених в Миколаївської області»

Фото:

https://www.facebook.com/kvs.gov.ua/photos