назад

30 липня – Всесвітній день протидії торгівлі людьми

   Щороку світова спільнота відзначає 30 липня як Всесвітній день протидії торгівлі людьми, проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 2013 році. В цей день увага громадськості привертається до глобальної проблеми, через яку мільйони жінок, чоловіків та дітей по всьому світу опиняються у важкому положенні, ставши жертвами торгівлі людьми. Світову спільноту заохочують активно протистояти цьому злу та допомагати жертвам насилля. До акцій, організованих Міністерством соціальної політики України, долучились працівники системи безоплатно правової допомоги Чернівецької області. З цієї нагоди у велелюдних  місцях  проводилось масове інформування громадян на тему: «Як протидіяти торгівлі людьми й не стати жертвою злочинців?». Зокрема,  на автовокзалі м. Чернівці з громадянами спілкувались фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькі області  та Чернівецького місцевого центру безоплатної вторинної правової допомоги.

   Торгівля людьми – це купівля та продаж чоловіків, жінок і дітей з метою подальшої експлуатації всередині країни та поза її межами.

   Визначають п’ять форм торгівлі людьми:

• Трудова експлуатація (чоловіків, жінок та дітей змушують працювати проти їх волі під загрозою насильства чи іншого покарання).

• Торгівля органами (добровільне чи примусове вилучення органів з метою подальшого продажу).

• Сексуальна експлуатація (дорослих та дітей внаслідок обману, примусу, погроз чи інших засобів маніпуляції втягують до проституції, зйомок в порнографічних фільмах тощо).

• Втягнення у злочинну діяльність (людям обіцяють вигідне працевлаштування, але застосовуючи різні засоби впливу та залякування, їх змушують порушувати закон: перевозити наркотики чи інші заборонені речовини).

• Примусове жебрацтво (примус людини до жебрацтва із застосуванням погроз, маніпуляцій та вимог відшкодувати непосильне боргове зобов’язання).

 

   «Якщо Ви потрапили у скрутну ситуацію за скрутну ситуацію за кордоном, можете звернутися до: посольств або консульських установ України за кордоном, державних, міжнародних організацій, що надають допомогу мігрантам, місцевих правоохоронних органів, організацій української діаспори», – роз’яснювала фахівчиня системи безоплатної правової допомоги жителям міста Чернівці.

Якщо Вас позбавили документів, консульська установа має докласти зусиль для встановлення Вашої особи та якнайшвидшого повернення до України. Наявність у Вас копії закордонного паспорта значно пришвидшить цей процес.