назад

#ПротиДійТоргівліЛюдьми: на Волині відбулася інформаційна кампанія

Торгівля людьми – це загроза для людей, що зростає в умовах економічної кризи та збройного конфлікту. Будь-яка особа, незалежно від віку, статі та свого походження може стати об’єктом примусової праці, жебрацтва та сексуальної експлуатації. Із метою підвищення обізнаності громадян щодо подібних проблем, 30 липня 2019 року, у Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми, фахівці системи безоплатної правової допомоги Волині спільно з партнерами провели низку інформаційно-правопросвітницьких заходів.

Так, представники Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги спільно з працівниками Волинського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді провели вуличне інформування мешканців обласного центру на автостанції № 1. Метою заходу стало привернення уваги населення до відповідної проблеми.

Разом із тим, фахівці Регіонального та Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги спільно із партнерами – Головним територіальним управлінням юстиції у Волинській області, департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації та громадськими організаціями у кінокомплексі “Адреналін Сіті”, що у Луцьку, переглянули документальну стрічку «Жінка в полоні».Це фільм про Маріш, 52-річну жінку, яка служить одній угорській родині вже десятиліття, працюючи по 20 годин на день без оплати. Гнобителі відібрали в неї документи і заборонили виходити з дому без дозволу. З Маріш поводяться, як із твариною: вона харчується недоїдками і не має ліжка для сну. Дні й роки минають у страху, але жінка мріє повернути собі своє життя. Присутність камери допомагає їй усвідомити, що вона — не одна. Після двох років зйомок Маріш набирається духу і розповідає про свій план: «Я втечу». Фільм простежує героїчний шлях жінки назад до свободи.

Присутні обговорили продемонстрований фільм, закцентувавши увагу на сучасних тенденціях та ризиках торгівлі людьми для наших співвітчизників.Фахівці Володимир-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за участі партнерських організацій – центрів зайнятості та соціальних служб, поліції, адвокатів, які співпрацюють з системою надання БПД, провели подібні заходи, учасникам яких роз’яснили покроковий алгоритм дій, як не стати “живим товаром” та необхідність об’єднання зусиль заради протидії негативному явищу.

Також у цей день працівники Ковельського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги консультували людей на залізничних вокзалах та автобусних станціях, ознайомлюючи їх із порядком захисту своїх прав під час працевлаштування за кордоном.Під час проведення правопросвітницьких заходів волиняни дізналися про те, яким небезпечним є сучасне рабство, ознайомилися із механізмами захисту прав, отримали безоплатну правову консультацію, а також інформаційні матеріали із контактами компетентних органів, куди можна звертатися у подібних випадках та алгоритмом дій у відповідних ситуаціях.