назад
03.01.23

38 медіаторів пройшли перший конкурсний відбір для співпраці з системою БПД

Підбито підсумки конкурсного відбору медіаторів, які залучаються центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги. За результатами конкурсного відбору 38 медіаторів включені до Реєстру медіаторів, які залучаються центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – Реєстр).

«Медіатори, яких включено до Реєстру, зможуть укласти з центром з надання БВПД договір про надання послуг з медіації у межах реалізації «Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», після підтвердження спеціалізації медіатора для надання послуг з медіації, проведення якої забезпечують центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги», – зазначила начальниця управління впровадження альтернативних способів врегулювання спорів Координаційного центру з надання правової допомоги Ірина Бондаренко.

Конкурсний відбір проходив  з 3 по 28 грудня 2022 року.

Для участі у конкурсному відборі подали документи 44 кандидати. Після перевірки відповідності документів встановленим вимогам 38 медіаторів були допущені до проходження дистанційного курсу «Функціонування системи надання безоплатної правової допомоги».

Після цього комісія з конкурсного відбору опрацювала та оцінила подані документи, в тому числі, за критеріями наявності або відсутності рішення про притягнення медіатора до відповідальності за недотримання норм професійної етики та результатів проходження дистанційного курсу.

Наступним етапом конкурсного відбору була індивідуальна співбесіда з комісією, під час якої медіатори оцінювалися за критеріями мотивації до надання послуг з медіації суб’єктам права на безоплатну правову допомогу, комунікабельності, емоційної врівноваженості, вміння представити ситуаційні приклади ведення переговорів, вміння представляти ситуаційні приклади проведення підготовчих заходів до медіації та проведення медіації, а також компетенцій медіатора.

«У 2022 році ми привели нормативно-правові акти у відповідність із Законом України «Про медіацію». Починаючи з 7 січня цього року медіацію у межах Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення, проводитимуть медіатори, статус яких може належати до будь-якої професії – адвоката, психолога, педагога тощо», – зазначив в. о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

Результати конкурсного відбору медіаторів, які залучаються центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги, можна переглянути тут.