назад

Як захистити інформаційні права громадян в умовах воєнного стану – вебінар для мешканців Хмельниччини

Воєнний стан не скасовує право громадян на доступ до публічної інформації. Про це мешканцям Хмельниччини наголосили під час вебінару “Доступ як можливість отримання інформації”, що відбувся напередодні Нового року.

Спікерками заходу, організованого Громадською організацією «Жіночий Антикорупційний Рух», виступили голова громадської організації, громадська активістка та журналістка Альона Береза, заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Ольга Чорна та фахівчиня Представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Хмельницькій області Оксана Кізаєва.

За словами Альони Берези, в умовах воєнного стану склалася не найкраща ситуація з доступом до публічної інформації. Почастішали ситуації, коли посадовці ігнорують запити на публічну інформацію, які отримують від журналістів та звичайних громадян, або ж відмовляють у наданні запитуваних відомостей. Водночас відмови здебільшого є безпідставними, адже не зумовлені справжніми загрозами.

Як зауважила активістка, наразі проблема є і з оприлюдненням публічної інформації на вебресурсах органів публічної влади, тож громадяни не мають доступу до значного масиву відкритих даних, який до великої війни публікували в обов’язковому порядку.

Оксана Кізаєва пояснила учасникам вебінару повноваження Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у щодо захисту інформаційних прав громадян. Вона зазначила, що відповідно до чинного законодавства уповноважені особи Секретаріату Омбудсмена мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення у справах про порушення права на інформацію та права на звернення. Представниця Офісу Омбудсмена наголосила, що приписи про усунення порушень права на доступ до публічної інформації, як правило, є доволі результативними і допомагають поновити права запитувачів.

До речі, звернутися до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини громадяни можуть електронною поштою (hotline@ombudsman.gov.ua), через скриньку, що на вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, а також поштою на адресу Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008).

Заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Хмельницькій області Ольга Чорна проаналізувала судову практику щодо розгляду справ, які стосуються доступу до публічної інформації, в умовах воєнного стану. На підставі конкретних кейсів юристка ознайомила учасників вебінару з правовими позиціями Верховного Суду України з питань, пов’язаних із правом на доступ до публічної інформації.

За словами Ольги Чорної, у ситуації, коли розпорядники безпідставно відмовляють запитувачам у наданні публічної інформації, важливо використовувати визначені законодавством інструменти. Якщо ж говорити про судові інстанції, то практика засвідчує, що дуже часто суд, зокрема вищі інстанції, стає на бік запитувача і зобов’язує розпорядника виконати вимоги закону «Про доступ до публічної інформації».

Саме доступ до публічної інформації дозволяє громадянам контролювати владу та впливати на життя в громаді й державі, є важливим інструментом для боротьби з корупцією. Тому, підсумували учасники вебінару, необхідно вживати заходів, щоб не втратити надбання попередніх років у сфері доступу до публічної інформації.

Запис трансляції вебінару можна переглянути тут.