назад
27.11.15

«64% від усіх виправдувальних вироків у кримінальних процесах в Україні є досягненням адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу», – Андрій Вишневський

IMG 7640Андрій Вишневський, директор Координаційного центру з надання правової допомоги, презентував досвід України у розробці та впровадженні стандартів якості надання безоплатної правової допомоги на Казахстанському форумі адвокатів, присвяченому темі «Забезпечення верховенства права. Баланс обвинувачення і захисту» «План нації – 100 кроків», що відбувся 27 листопада 2015 року в Алмати.

У роботі Форуму взяли участь представники Парламенту Республіки Казахстан, Верховного Суду, Генеральної прокуратури, Міністерства юстиції, Адміністрації Президента та Конституційної Ради, адвокатури, провідні міжнародні та національні експерти, представники державних органів, академічних кіл, громадських, міжнародних організацій та експерти з питань розвитку адвокатської діяльності з Росії, України, Білорусі, Туреччини та Литви. Захід був організований Республіканської колегією адвокатів, Офісом програм ОБСЄ в Астані та Центром дослідження правової політики за фінансової підтримки Посольства США в Казахстані.

Про досвід впровадження стандартів якості надання безоплатної правової допомоги в Україні присутнім розповів директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський.

Висвітливши інституціональну модель української системи БПД та забезпечення доступу до правової допомоги в Україні, він зупинився на розвитку системи управління якістю надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД).

IMG 7867

«Ми орієнтовані на надання якісних адвокатських послуг населенню, тому постійно проводимо моніторинг роботи адвокатів, що співпрацюють із системою БВПД», – зазначив пан Вишневський.

Директор Координаційного центру зауважив, що наразі з системою БВПД співпрацює понад 5000 адвокатів, які були відібрані шляхом проведення конкурсів та залучаються як до захисту клієнтів у кримінальних провадженнях, так і до представництва їх інтересів у цивільних судових процесах. За 4 роки було проведено 8 конкурсів, останній з яких успішно пройшли 493 адвокати.

Впровадження стандартів якості надання БВПД у кримінальних провадженнях та моніторинг їх дотримання дають відчутні результати, які виявляються, зокрема, у зменшенні випадків застосування насильства зі сторони правоохоронних органів, що відзначають українські правозахисники. Так, Андрій Вишневський навів до прикладу заяву директора Харківської правозахисної групи Євгена Захарова, який відзначив, що зменшилась кількість випадків насильства над затриманими особами з боку правоохоронних органів (порівняно з 2011 роком – удвічі) та кількість осіб, що стали жертвами тортур – зі 120 000 до 57 000.

IMG 7648

За словами Андрія Вишневського, окрема увага приділяється питанням навчання адвокатів, з якими центрами з надання БВПД укладаються контракти. «Центри не лише залучають адвокатів до роботи в системі, а й забезпечують процес їх навчання шляхом проведення тематичних тренінгів та семінарів. Окремо слід зазначити про дистанційний курс навчання, який ми нещодавно запустили. Він надає можливість за короткий проміжок часу ознайомитися з основною інформацією щодо системи надання безоплатної вторинної правової допомоги, яка стане в нагоді адвокатам, що лише долучилися до роботи у ній», – додав директор Координаційного центру.

Про підвищення якості надання правової допомоги свідчать і статистичні показники результативності, зокрема, показник виправдувальних вироків у кримінальних процесах в судах першої інстанції, де захист клієнтів здійснювали адвокати системи. Так, у 2013 році, коли система БПД лише почала працювати, питома вага таких вироків становила 15% від загальної кількості, у 2014 – 43%, а за перше півріччя 2015 року – сягнула 64%.

IMG 7652

«Незважаючи на той факт, що система БПД в Україні з’явилася відносно нещодавно, ми досягли значних результатів. Завдяки роботі адвокатів, які надають свої послуги державним коштом та роблять це максимально якісно, ми стимулюємо конкуренцію у середовищі, формуємо та розповсюджуємо кращі адвокатські практики, впроваджуємо високі стандарти адвокатської діяльності», – підсумував Андрій Вишневський.

Презентація “Досвід України у розробці та впровадженні стандартів якості”

В рамках свого візиту до Алмати Андрій Вишневський також дав інтерв’ю місцевим засобам масової інформації, в якому більш вичерпно розповів про функціонування системи БВПД в Україні та надав приклади розвитку вітчизняної моделі надання безоплатної правової допомоги, які могли би бути цікаві для врахування у практиці Казахстану.

Kazakhstan 3

Kazakhstan 4

 

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter