назад

Інформуємо освітян області про проєкт «Я МАЮ ПРАВО!»

З метою ознайомлення педагогічних працівників Сумщини про свої права, можливість їх захищати, скориставшись системою безоплатної правової допомоги, форми співпраці фахівців системи БВПД з навчальними закладами Сумщини слухачів Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти на черговій зустрічі 28 жовтня інформувала Наталія Поставська, заступник начальника відділу комунікацій та правопросвітництва. Серед присутніх (близько 130 осіб) були: заступники директорів з навчально-виховної роботи; вчителі російської мови, початкових класів, фізичної культури; вихователі закладів дошкільної освіти, бібліотекарі.

Розпочалася чергова зустріч з ознайомлення педагогічних працівників з проєктом Міністерства юстиції «Я МАЮ ПРАВО!». Педагоги дізналися про сайт, де можна самостійно отримати інформацію щодо напрямків –

  • «Відповідальне батьківство»,
  • «Чужих дітей не буває»,
  • «Чесна платіжка»,
  • «СтопБулінг»,
  • «Виїзд із дитиною за кордон»,
  • «Стоп насильство».

Здійснено коротке інформування за кожним з вищезазначених напрямків. Звернуто увагу на доцільність розміщення у шкільних інформаційних куточках для батьків плакатів за правовою тематикою:

  • «Відповідальним батькам – урядова підтримка»,
  • «Поїхати з дитиною за кордон – легко!»,
  • «Зупинимо домашнє насильство»,
  • «Зупинимо булінг разом».

Пізнавальним стало для педагогічних працівників інформація про податкову знижку на навчання. Присутніх ознайомлено що включає це поняття, хто має право на податкову знижку, які документи необхідно зібрати, щоб отримати таку знижку. Зокрема, Мінюстом розроблено Закон № 2477-VІІІ, що надає право отримати податкову знижку для батьків, які оплачують навчання дітей у закладах дошкільної, позашкільної та загальної середньої освіти.
Приділено увагу актуальним темам, що розглядають юристи системи БВПД у навчальних закладах:

  • «ID – карта вперше»,
  • «Права дитини»,
  • «Конвенція ООН з прав дітей»,
  • «Адміністративна та кримінальна відповідальність» тощо.

Інформовано про правові можливості щодо отримання відповіді на правові питання, скориставшись Єдиним номером безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103; звернувшись до найближчого місцевого центру з надання БВПД або бюро правової допомоги (на Сумщині діє 4 місцевих центрів: Конотопський, Охтирський, Сумський, Шосткинський та 14 бюро правової допомоги); отримати правову допомогу у дистанційному пункті доступу, адреси та графіки роботи розміщено на офіційному веб-сайті Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області, переглянути інформацію з певного питання в довідково-інформаційній платформі правових консультацій (www.wiki.legalaid.gov.ua), що запрацювала у відкритому доступі з грудня 2018 року. Кожен користувач цим Інтернет-ресурсом може ознайомитися із правовими консультаціями з різних галузей права з посиланням на нормативні акти, зразками процесуальних документів, прикладами судових рішень.

Якщо у 2018 році зареєстровано 30806 звернень клієнтів до фахівців системи БВПД Сумщини, то вже станом на 28.10.2019 – 26 691, що є свідченням довіри населення до таких правових послуг, гарантованих державою.
Зазначено про зміни у чинному законодавстві щодо кількості надання безоплатної вторинної правової допомоги допомоги протягом календарного року – не більше 6-ти раз.

Графіки виїзних прийомів у рамках проекту «Я маю право!», роботи дистанційних та мобільних пунктів доступу, оприлюднено на веб-сайті Регіонального центру.

Підвищується юридична грамотність населення Сумщини не тільки через проведення різноманітних правопросвітницьких заходів для різновікової аудиторії, а й через різні форми співпраці юристів системи безоплатної правової допомоги з цільовими категоріями населення.
У приймальній Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти кожен відвідувач може детально ознайомитися з рядом буклетів із правової тематики, у тому числі за проектом «Я МАЮ ПРАВО!».

На завершенні учасникам заходу повідомлено про Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103, інформовано про місцезнаходження Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області та Сумського місцевого центру з надання БВПД та поширено інформаційні буклети «Що таке безоплатна вторинна правова допомога та як її отримати?», «Бюро правової допомоги: ваш юридичний провідник», адреси місцевих центрів та бюро правової допомоги, буклети за проєктом «Я МАЮ ПРАВО!» «Як протидіяти домашньому насильству?», «Поїхати з дитиною за кордон – легко», «Отримуй аліменти», плакати «Податкова знижка на навчання» тощо.