назад

Кредит у спадок після смерті. Як не успадкувати борги? Про це розповідали фахівці Кельменецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кельменецькій центральній районній лікарні.

«Спадщина, яку спадкоємець приймає на себе – це не лише права, але й обов’язки спадкодавця. Розписки, штрафи, судові рішення та інші зобов’язання, якщо такі є, теж додаються до цього комплекту. Тільки обов’язки особистого характеру не підлягають компенсації спадкоємцями», – зазначила фахівець безоплатної вторинної правової допомоги Альона Луцик.

Навіть якщо про кредит стало відомо після вступу в спадщину, його все одно доведеться платити. Але є позитивні нюанси:

·       борг погашається тільки в межах вартості успадкованого майна. Своїх грошей доплачувати не потрібно, але на оцінку майна доведеться витратитися;

·       на основі письмового прохання і копії свідоцтва про смерть, банк може списати нараховані штрафи;

·       вимоги банку про погашення боргу обмежені за термінами (ст.1281 ЦКУ). Він може вимагати погашення протягом 6-ти місяців з дня, коли дізнався про смерть позичальника, або протягом 1 – го року з моменту закінчення терміну кредитування (або дії кредитної картки).

Коли після отримання спадщини і погашення боргів передбачається нуль або збиток, від спадщини відмовляються. Процедура тут зворотна до вступу в спадок: прописані з позичальником спадкоємці обов’язково пишуть відмову протягом 6-ти місяців, а всі інші просто не подають заяву. При відсутності спадщини не буде й проблем з виплатою кредиту в спадок після смерті.