назад

88% клієнтів дізнаються про систему БПД Рівненщини самостійно з ріжних джерел інформації

Такі дані були зібрані та опрацьовані представниками Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини під час моніторингу реалізації прав осіб, які постраждали від домашнього насильства, на отримання безоплатної вторинної допомоги Рівненським та Сарненським місцевими центрами з надання БВПД.

Впродовж декількох днів на Рівненщині з робочим візитом перебувала представник Уповноваженого  ВРУ з прав людини в північних областях Вікторія Пєхова та заступник начальника відділу регіонального представництва в північних областях Олександр Яковлєв. За цей час вони відвідали чимало закладів та установ, провели зустрічі з очільниками різних структур та громадськістю. Не оминули увагою представники Уповноваженого і систему БПД Рівненщини.

Вікторієя Пєхова та Олександр Яковлєв провели моніторинг обох місцевих центрів, які працюють на території Рівненщини. Досліджували питання надання безоплатної вторинної  правової допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та проведення правопросвітньої роботи серед населення щодо формування нульової толерантності до проявів домашнього насильства та захисту прав постраждалих від цього явища.

За результатами моніторингів оприлюдненими на сайті Омбудсама впродовж 2020-2021 рр. до Рівненського місцевого центру з надання БВПД звернулось 96 осіб постраждалих від домашнього насильства, а  до Сарненського місцевого центру – 43. Усім клієнтам була надана кваліфікована вторинна правова допомога для вирішення їх питань щодо розлучення, стягнення аліментів, позбавлення батьківських прав та інших. Громадянам переважно надавались послуги зі складання процесуальних документів, представництво інтересів у судах, державних органах та органах місцевого самоврядування, допомога у написанні заяв до правоохоронних органів.

Примітно, що з загальної кількості звернень до двох центрів, лише 17 осіб було перенаправлено до системи БПД від  суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, інші – звернулись самостійно, виходячи з інформації із загальнодоступних джерел.

Тобто, 88 % громадян дізнались про систему БПД самостійно з різних джерел інформації. А це говорить про якісну та ефективну інформаційно-просвітницьку роботу в регіоні.

Цей показник також аналізувався представниками Уповноваженого. За обраний період фахівцями Рівненського МЦ було проведено 22 правопросвітницьких заходи з питань запобігання та протидії домашньому насильству, а фахівцями Сарненського МЦ – 53.

Також Вікторієя Пєхова та Олександр Яковлєв відмітили, що обидва центри у достатній кількості забезпечений інформаційними буклетами із зазначеної тематики, які активно розповсюджуються під час просвітницьких заходів та консультацій.