назад

Змінюється алгоритм інформування про затримання осіб

Зміни супроводжують наше життя повсякчас. Вони, як рушійна сила, спонукають не зупинятися на досягнутому та йти вперед, оптимізуючи робочий процес. Постійні новації спостерігаємо і в системі надання безоплатної правової допомоги в Україні.
26 січня на базі Регіонального центру з надання БВПД у Київській області відбулася робоча зустріч директора Центру Віктора Кіккаса, керівника Білоцерківської окружної прокуратури Михайла Римара та працівників Білоцерківського районного управління поліції.

Порядок прийняття і оброблення повідомлень про випадки затримання осіб, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, опрацювання постанов/ухвал про залучення захисника відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії регіональними центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги затверджено наказом Міністерства юстиції України від 31 серпня 2021 року № 3058/5.

Наказом Міністерства юстиції від 14 грудня 2021 року № 8350-11.2.2-21 внесено зміни до Порядку щодо його поширення на всю територію України.
З 1 лютого 2022 року змінюється алгоритм інформування про затримання осіб, а також направлення постанов/ухвал про залучення захисника для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії до Регіонального центру з надання БВПД у Київській області.

«З 1 лютого 2022 року повідомлення про затримання осіб, а також постанови/ухвали про залучення захисника для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії, які надходять з усієї території України, крім міста Києва, у позаробочий та нічний час, вихідні та святкові дні прийматимуть та опрацьовуватимуть регіональні центри з надання БВПД у Чернівецькій та Тернопільській областях», – наголосила начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Центру Дарія Журбенко.

Віктор Кіккас звернув увагу, що повідомлення про затримання осіб прийматимуться та оброблятимуться цілодобово через єдиний телефонний номер
0 800 213 103.
У разі технічних проблем з єдиним номером, надано контактні номери, які можна використовувати у виключних випадках.
На підставі повідомлень про затримання здійснюватиметься призначення адвокатів, відповідно до затвердженого Регіональним центром графіку цілодобового чергування адвокатів, з якими укладено контракти про надання безоплатної правової допомоги в Київській області.

Також, з 1 лютого 2022 року для отримання постанов/ухвал слідчих, прокурорів, слідчих суддів, судів про залучення захисника відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України визначено окрему електронну поштову скриньку order@legalaid.kiev.ua

Окремо приділили увагу співпраці Регіонального центру, Білоцерківської окружної прокуратури та працівників Білоцерківського РУП у реалізації пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» на території Білоцерківського району. Дарія Журбенко наголосила, що кримінальне правопорушення, незалежно від ступеня тяжкості – це кризова ситуація, як для потерпілої особи, так і для більшості неповнолітніх осіб, причетних до подій. Кримінальна ситуація руйнує звичний перебіг життя, викликає складні емоції і переживання. Дана програма дає можливість неповнолітньому усвідомити і виправити ситуацію, яка склалася для потерпілого, відшкодувати шкоду, пройти соціальну адаптацію. Ці переваги відображають наявність в ній комплексного підходу до застосування дружньої до дитини системи правосуддя, раннього  виведення її з кримінального провадження.