назад

Об’єднуємо зусилля для подолання домашнього насильства

Проблема домашнього насильства досить гостро постала у нашому суспільстві. Масштаби та природа вчинення домашнього насильства є прихованими і їх досить складно дослідити. Нерідко потерпілі від домашнього насильства бояться звернутися за допомогою, інколи не знають де та як отримати необхідну підтримку, хвилюючись, що стануть об’єктом осуду родичів, друзів, знайомих. Жінки, які постраждали від домашнього насильства часто не наважуються залишити свого кривдника, через психологічну та економічну залежність від нього.

Саме для підвищення ефективності у боротьбі з домашнім насильством у регіоні та направлення спільних дій для подолання цього явища у суспільстві, надання ефективної та всебічної допомоги жінкам, які зазнали насильства, представники регіонального та місцевих центрів з надання БВПД Черкащини провели робочу зустріч з кар’єрною радницею Черкаської області Яною Тверезою.

Фахівці центрів поділилися досвідом надання правової допомоги жертвам домашнього насильства, обговорили складні, зокрема психологічні, питання, які виникають під час юридичного супроводу таких клієнтів. Також зауважили, що останнім часом кількість звернень за безоплатною правовою допомогою у справах щодо домашнього насильства збільшилась.

«Не зважаючи на всю складність вирішення проблем пов’язаних з домашнім насильством, юристи системи БПД Черкащини завжди роблять все можливе, аби захистити постраждалого та запобігти подальшому перебуванню особи в обставинах домашнього насильства», – розповіла фахівчиня Черкаського місцевого центтру з надання БВПД Таміла Данько.

Учасники заходу погодилися, що проведення регулярних правопросвітницьких та інформаційно-роз’яснювальних заходів для населення є необхідним кроком на шляху подолання такого явища, як домашнє насильство. Адже чим більше жінки знають про свої права, про можливі способи захисту та місця де вони можуть отримати допомогу та підтримку в кризових ситуаціях, тим більше шансів, що жінка може вийти з під впливу домашнього кривдника, винний буде притягнений до відповідальності і це в свою чергу призведе до ліквідації повторних та більш тяжких випадків вчинення домашнього насильства.

Кар’єрна радниця розповіла, що важливим елементом у подолані повторних проявів домашнього насильства є також економічна незалежність жінки. Адже досить часто жінки потрапляють у пастку кривдника, саме через те, що бояться залишитися без грошей та засобів для існування. Нерідко жінки, які зіткнулися з проблемою домашнього насильства, фінансово повністю залежні від кривдники, адже не мають професії чи досвіду роботи.

У спеціально створених кар’єрних хабах постраждалі жінки можуть отримати індивідуальну підтримку в пошуку роботи від кар’єрної радниці, допомогу у складанні резюме та кар’єрного плану, визначенні професійних пріоритетів, взяти участь у безплатних професійних курсах, тренінгах чи вебінарах, дізнатися актуальні кар’єрні поради чи навіть вакансії. Все це сприяє підвищенню стабільності жінки у суспільстві, вона розуміє, що має професію та необхідну кваліфіковану допомогу в пошуку роботи, а відповідно зникає страх залишити кривдника та розпочати нове життя.

Фахівці центрів та кар’єрна радниця обговорили питання можливої співпраці та реалізації спільних заходів, спрямованих на захист прав жінок, які зазнають насильства чи знаходяться у складних життєвих обставинах. Домовилися про спільну організацію та проведення правопросвітницьких та інформаційно-роз’яснювальних заходів для жінок, постраждалих від насильства, та жінок, які перебувають у групі ризику потрапляння у випадки насильства, поширення інформаційних матеріалів щодо протидії домашньому насильству та з роз’ясненнями про те, як отримати необхідну правову, психологічну допомогу, та отримати необхідні кар’єрні поради. Також обговорили можливості перенаправлення жінок, які постраждали від домашнього насильства та які потребують правового захисту до центрів безоплатної правової допомоги.

Довідково: Відкрито реєстрацію на третій потік навчання в сфері IT для жінок, які постраждали від домашнього насильства або мають інвалідність, чи перебувають у складних життєвих обставинах. Учасниці матимуть змогу навчатись за спеціальностями цифровий маркетинг, HR в ІТ,тестування (QA manual) та Front-End розробка.Навчання буде відбуватись в онлайн форматі.

Для участі у програмі потрібно подати заявку, пройти співбесіду з кар’єрними радницями, які допоможуть визначитися з напрямками навчання, нададуть всю необхідну інформацію, а також пройти тестування від ІТ академії.

Заявку можна подати до 8 лютого 2022 року. Посилання на анкету https://forms.gle/rPxPf9NUYJMpSd5J7