назад

Адміністративна відповідальність за спалювання сміття на прибудинкових територіях

00Кожен має право на безпечне для життя і здоров’я довкілля, гарантоване Конституцією України. Однак, далеко не кожен має право завдавати йому шкоди: залишати без нагляду вогнище, за наявності вітру та легкозаймистих матеріалів, адже це в лічені хвилини може призвести до пожежі, незаконно вирубувати чи пошкоджувати дерева, спалювати сміття, будівельні залишки, випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду… Все це призводить до загострення хронічних та серцево-судинних захворювань, підвищення тиску і поганого самопочуття. 

Тому, якщо ви вирішили спалити побутові відходи, то варто пам’ятати про те, що законодавством передбачено, що термічне оброблення (спалювання) побутових відходів дозволяється лише на спеціально призначених для цього підприємствах чи об’єктах. Спалювання побутових відходів дозволяється лише на енергетичні цілі з метою одержання теплової та/або електричної енергії.

Так, відповідно до п. 2.5. Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць», затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України № 145 від 17.03.2011, забороняється спалювати побутові відходи на об’єктах благоустрою та на об’єктах поводження з відходами, не призначених для цього.

Згідно з ч.2 ст. 13 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» до об’єктів у сфері благоустрою населених пунктів належать прибудинкові території.

Отож, спалювати тверді побутові відходи заборонено, а відповідно за такі дії передбачена відповідальність.

Дії щодо спалювання сміття на прибудинковій території підпадають під кваліфікацію трьох статей Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Зокрема, статтею 52 КУпАП передбачено відповідальність за псування сільськогосподарських та інших земель, забруднення їх хімічними і радіоактивними речовинами, нафтою та нафтопродуктами, неочищеними стічними водами, виробничими та іншими відходами, а так само невжиття заходів по боротьбі з бур’янами, що карається накладення штрафу на громадян від п’яти до двадцяти п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п’ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

Порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення, відповідно до ст. 82 КУпАП, тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

Згідно ст. 152 КУпАП порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У випадку виявлення фактів спалювання твердих побутових відходів на території Волинської області та міста Луцька, то необхідно звернутися до уповноважених органів:
– департаменту муніципальної варти Луцької міської ради — (0332) 72-28-61;
– відділу екології Луцької міської ради — 72-46-08.
– Державної екологічної інспекції у Волинській області — (0332) 72-33-96; 72-46-95;
– патрульної поліції Волинської області — 102.