назад

Правила поводження з побутовими відходами зміняться з 1 травня

467-1Кабінет міністрів України оновив правила надання послуг з поводження з побутовими відходами у містах, селищах і селах. Відповідна постанова набуде чинності 1 травня.

Вивозити побутові відходи буде суб’єкт господарювання, обраний органом місцевого самоврядування на конкурсі. Між цим виконавцем послуги та споживачем укладається договір про надання послуг з поводження з побутовими відходами.

Виокремлені такі види відходів:
великогабаритні – тверді відходи, розміри яких перевищують 50 х 50 х 50 сантиметрів, що не дає змоги розмістити їх у контейнерах об’ємом до 1,1 куб. метра;
небезпечні відходи у складі побутових відходів – відходи, що утворюються в процесі життя і діяльності людини в житлових та нежитлових будинках і мають такі фізичні, хімічні, біологічні чи інші небезпечні властивості, які створюють або можуть створити значну небезпеку для навколишнього природного середовища або здоров’я людини та які потребують спеціальних методів і засобів поводження з ними;
ремонтні відходи – залишки речовин, матеріалів, предметів, виробів, що утворилися під час проведення у житловому будинку, окремій квартирі, будинку громадського призначення капітального та поточного ремонту, перепланування, переобладнання, прибудови тощо.

Збирання та перевезення побутових відходів здійснюються спеціально обладнаними для цього транспортними засобами. Послуги надаються з урахуванням розміру території, схеми санітарного очищення, затвердженої в установленому порядку, та інших умов, передбачених законодавством у сфері житлово-комунального господарства.

На що потрібно звернути увагу під час укладання договору про надання послуг:
1) сторони узгоджують графік їх надання, виходячи з потреби споживача, норм надання та якості послуг;
2) виконавець послуг на вимогу споживача зобов’язаний пред’явити:
• правила надання послуг;
• графік вивезення відходів;
• тарифи на надання послуг;
• інформацію про пільги, передбачені законодавчими актами для окремих категорій населення.

Плата за надані послуги нараховується щомісяця відповідно до умов договору і тарифів, що формуються згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 2006 р. № 1010 “Про затвердження Порядку формування тарифів на послуги з поводження з побутовими відходами”. Оплата послуг здійснюється не пізніше ніж протягом останнього дня місяця, що настає за розрахунковим, якщо договором не встановлено інше.

У платіжному документі передбачаються графи для зазначення даних про:
• об’єм побутових відходів (окремо для твердих, великогабаритних, ремонтних, рідких; у разі запровадження роздільного збирання відходів — об’єм роздільно зібраних корисних компонентів побутових відходів не враховується);
• тарифи на надання послуг;
• суму, що підлягає сплаті.

У разі зміни вартості послуги її виконавець повідомляє про це споживачеві (не пізніше ніж за 30 днів) із зазначенням причин і відповідних обґрунтувань.

У разі надання відповідно до законодавчих актів окремим громадянам пільг плата за послуги вноситься на підставі поданих виконавцю документів, що підтверджують право на пільги та їх розмір.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, тел.: (0 372) 51-36-12.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні