назад

Адресна правова допомога людям із обмеженими фізичними можливостями

Право інвалідів, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб, на безоплатну вторинну правову допомогу захищено законодавством України. Надання правових консультацій та інших видів правової допомоги людям із обмеженими фізичними можливостями забезпечується фахівцями системи БВПД в рамках адресної шляхом виїзду до місця проживання клієнта.

3 вересня 2018 року з метою надання правової консультації щодо зняття особи з реєстрації місця проживання, заступником начальника відділу «Драбівське бюро правової допомоги» Золотоніського місцевого центру Юлією Тарановською здійснено виїзд до місця проживання клієнта з обмеженими фізичними можливостями, жительки села Рецюківщина Драбівсього району, інваліда ІІ групи.

На скаргу жінки у перешкоджанні зі сторони родича користуватися та розпоряджатися власним житлом проінформовано, що відповідно до статті 379 Цивільного кодексу України, житлом фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше жиле приміщення, призначені та придатні для постійного або тимчасового проживання. Реалізовуючи своє право, громадяни можуть користуватися тільки тим житлом, право користування яким виникло з правочину або на законній підставі. Таке право має власник житла та члени його сім’ї. Спори щодо права користуватися житлом вирішуються у судовому порядку.

Під час виїзного прийому представником бюро надано правову консультацію та ознайомлено з переліком документів, необхідних для отримання вторинної правової допомоги, на яку клієнтка, як людина з особливими потребами, має повне право. Проінформовано про правопросвітницький проект Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!» та надано інформаційно-роз’яснювальні буклети щодо актуальних правових питань.