назад

4Саме під такою назвою пройшли у Донецькій та Запорізькі областях прес-конференції, що були присвячені другій річниці з дня заснування бюро правової допомоги. 1 вересня 2016 року, по всій Україні (крім тимчасово окупованих територій) запрацювали понад 400 бюро правової допомоги, серед яких 17 у Донецькій області та 17 у Запорізькій.

       


        Основними завданнями бюро правової допомоги є:

  • правопросвітництво у територіальних громадах, вирішення проблемних правових питань мешканців територіальних громад;
  • надання безоплатної первинної правової допомоги – правової інформації та консультацій;
  • забезпечення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги (представництво інтересів в суді) вразливих категорій громадян;
  • забезпечення доступу до електронних сервісів Міністерства юстиції.

       Бюро правової допомоги – всеукраїнська мережа точок доступу до безоплатної правової допомоги, активного поширення правової інформації та доступу до правових консультацій на рівні територіальних громад.

       3На практиці це означає, що кожен, хто звернувся до бюро за юридичною консультацією – її отримає. Крім того, клієнти через бюро можуть отримати доступ й до адвокатських послуг – якщо це буде необхідно та у випадку належності до визначених законом категорій осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Також інтереси вищевказаних осіб у суді, державних установах або перед іншими особами можуть представляти й фахівці бюро.

       Переважна більшість клієнтів системи безоплатної правової допомоги, насамперед, потребують актуальної правової інформації та якісних консультацій. Впровадження розгалуженої мережі бюро правової допомоги, дозволило створити справді рівні можливості доступу людей до права і правосуддя для найбільш соціально вразливих суспільних верств внаслідок запровадження виключного права адвокатів на представництво в суді та браку адвокатів у сільській місцевості та малих містах; наблизити правові послуги до кожної територіальної громади.

       На безоплатну вторинну правову допомогу, при наданні документів, що підтверджують статус, мають право особи з соціально вразливих груп населення: малозабезпечені, пенсіонери, інваліди, діти, ветерани війни та учасники АТО, внутрішньо переміщені особи, біженці, недієздатні особи та особи з обмеженою дієздатністю, особи, що постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі.1

       Впродовж двох років роботи до бюро правової допомоги, яка функціонують у Запорізькій області, звернулося більше 32 тисяч осіб. З них близько 30 тисяч потребували правових консультацій або роз’яснення законодавства. 958 – вирішили свої правові питання за допомогою адвокатів, що надають безоплатну вторинну правову допомогу чи фахівців бюро правової допомоги.

       2Про ефективність роботи бюро правової допомоги Донеччини свідчить статистика. Так, починаючи з 1 вересня 2016 року до бюро правової допомоги Донеччини звернулося майже 30 тисяч громадян. Окрім того, за два роки роботи працівниками бюро було прийнято 2700 звернень про надання безоплатної вторинної правової допомоги, за результатами розгляду яких у 75% випадків представництво інтересів у суді та складання процесуальних документів забезпечили працівники бюро.

       Питання, з якими найчастіше звертаються мешканці територіальних громади обох областей до бюро правової допомоги здебільшого стосуються соціального забезпечення, сімейних відносин, трудового, житлового, земельного та спадкового права.

       Діяльність бюро правової допомоги передусім спрямована на підвищення правової грамотності мешканців територіальних громад. Наявність бюро правової допомоги у віддалених або сільських районах зменшує ризики обмеження доступу до права і правосуддя для найбільш соціально вразливих суспільних верств населення. Отримання в бюро консультацій та роз’яснень з правових питань сприяє виробленню у мешканців громади навичок щодо використання правових інструментів для вирішення своїх життєвих питань, що в свою чергу сприяє досудовому врегулюванню цивільних та адміністративних судових спорів.

За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями з правових питань звертайтеся до центрів з надання безоплатної правової допомоги.

Адреси та телефони центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги можна дізнатися зателефонувавши на Всеукраїнську гарячу лінію правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України), а також на офіційному веб-сайті Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях.