назад

Адресна правова допомога щодо алгоритму визнання житлового будинку аварійним

24 жовтня 2019 року начальницею відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Ковельського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Оксаною Воробей було здійснено виїзд до місця проживання заявниці з метою надання їй адресної правової допомоги.

Зі слів громадянки Л. та з наданих нею документів, вдалось з’ясувати, що з 2006 року існує конфлікт між нею та сусідами на побутовому грунті. Житловий будинок у м. Ковелі складається з двох квартир, одна з яких належить заявниці, а інша – громадянці Б. Даний будинок побудований близько 100 років тому і є дерев’яним, знаходиться в занедбаному стані та потребує капітального ремонту.

Сусідка заявниці, громадянка Б., тривалий час не проживала та не опалювала свою квартиру, що призвело до підвищеного рівня вологості та деформації конструктивних елементів будинку.

У 2010 році громадянкою Л. з цих підстав було подано позов до Ковельського міськрайонного суду Волинської області про зобов’язання громадянки Б. вчинити певні дії по збереженню майна, за результатами розгляду справи між сторонами укладено мирову угоду, за умовами якої сусідка заявниці, громадянка Б., зобов’язалась провести ряд ремонтно-відновлювальних робіт на горищі будинку та укріпити спільну стіну.

Восени 2012 року громадянка Б. розпочала будівництво нового будинку на місці старої квартири, залила фундамент глибиною 1,5 метра та почала зводити стіни. Відповідні будівельні роботи призвели до руйнації квартири заявниці, громадянки Л., зокрема – з’явились тріщини на стінах, піднялись плінтуси та підлога.

На вимогу заявниці контролюючими органами будівельні роботи було зупинено та встановлено, що відповідні будівельні роботи проводились без необхідної документації та дозволу. Тому громадянка Л. звернулась до суду з позовом про стягнення з громадянки Б. матеріальної та моральної шкоди, завданої неправомірними діями, що призвели до руйнування її житла.

Рішенням Ковельського міськрайонного суду Волинської області від 19 лютого 2014 року з громадянки Б. на користь заявниці було стягнуто відшкодування завданої матеріальної шкоди в розмірі 5948,00 грн. (п’ять тисяч дев’ятсот сорок вісім гривень), компенсацію відшкодування моральної шкоди в розмірі 500 грн. (п’ятсот гривень) та судові витрати по справі на суму 3804,00 грн.(три тисячі вісімсот чотири гривні).

Однак, будинок і далі продовжує руйнуватись. Звернення громадянки Л. неодноразово розглядались виконавчим комітетом Ковельської міської ради Волинської області, Головним управлінням Держгеокадастру у Волинській області, Державною архітектурно-будівельною інспекцією України, Ковельським відділом поліції ГУНП у Волинській області, Ковельською місцевою прокуратурою тощо.

За наслідками виїзду до місця проживання заявниці, громадянці Л. було надано первинну правову допомогу – консультацію з питання алгоритму визнання житлового будинку аварійним. Окрім того, заявниці забезпечено доступ до вторинної правової допомоги шляхом оформлення відповідного звернення до Ковельського місцевого центру.

На сьогоднішній день фахівцями Ковельського місцевого центру проводиться комплекс заходів, спрямованих на отримання та підготовку пакету документів, необхідних громадянці Л. для отримання вторинної правової допомоги.