назад

Адвокат домігся стягнення аліментів на утримання малолітніх дітей

sud 2До Турківського бюро правової допомоги звернулася жінка з особливими потребами, яка отримує пенсію у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб з метою отримання адвоката за рахунок держави у справі про стягнення аліментів на утримання малолітніх дітей.

За словами жінки, у 1999 році вона зареєструвала шлюб із своїм чоловіком, з яким прожила 7 років. За час спільного життя у них народилось двоє синів.

У даний час жінка перебуває у шлюбі з батьком дітей, проте проживають вони окремо, дітей вона виховує та матеріально забезпечує самостійно. Причиною переїзду чоловіка стало те, що він почав зловживати спиртними напоями, чим провокував постійні сварки в сім’ї. Чоловік вже декілька місяців не надає ніякої допомоги на утримання дітей, саме тому жінка хоче зобов’язати його сплачувати аліменти на утримання синів, так як їй одній важко у матеріальному плані забезпечити належний рівень проживання хлопцям.

Відповідно до ст.180 Сімейного кодексу України, батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Способи виконання обов’язку батьками утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними. Однак в даній ситуації жінка не може досягти жодної згоди зі своїм чоловіком, оскільки він не виявляє жодного бажання матеріально підтримувати свою сім’ю.

Самбірський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначив жінці адвоката за рахунок держави – Дмитра Буняка, який здійснював представництво її інтересів у суді.

Варто зазначити, що в судовому засіданні позивачка та її адвокат позов підтримали і надали суду пояснення по справі. Відповідач не зміг надати суду заперечень на позовну заяву.

Враховуючи докази позивача та її адвоката, а також керуючись статтями 180-182 Сімейного кодексу України та нормами процесуального права, Турківський районний суд Львівської області вирішив задоволити позов: стягувати з батька дітей аліменти на утримання синів в розмірі 1/2 частини всіх видів доходів, але не менше 30% прожиткового мінімуму відповідного до віку дітей, на кожну дитину, щомісячно, починаючи із 14.02.2017 року – і до повноліття дітей.

Нагадаємо, за детальною інформацією з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги звертайтесь до Самбірського місцевого центру з надання БВПД за адресою:

м. Самбір, вул. Мазепи, 13, конт. тел.(03236) 606-54.

Турківське бюро правової допомоги знаходиться за адресою:

м. Турка, майдан Шевченка, 26-б; конт.тел.: (066)1179 119, (097)944 3919.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області:
м. Львів, вул. Валова, 31, 4 поверх; тел/факс: (032)236-74-95.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).