назад

Завдяки адвокатові жінка зможе отримувати пенсію у зв’язку із втратою годувальника

Козак     Управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області відмовило вдові у переході на пенсію у зв’язку із втратою годувальника після смерті її чоловіка. Аргументували це тим, що жінка не могла документально підтвердити факт перебування на утриманні чоловіка. Адвокат Іван Козак, призначений клієнтці у Старокостянтинівському місцевому центрі з надання БВПД, у суді довів, що саме пенсія померлого протягом тривалого часу була для сім’ї постійним і основним джерелом засобів до існування.

     До Старокостянтинівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася жінка з проханням допомогти їй у призначенні пенсії у зв’язку із втратою годувальника.

     Як пояснила клієнтка, пенсія її померлого чоловіка на момент смерті у п’ять разів перевищувала розмір її пенсії, а тому була основним джерелом доходу сім’ї. Наприкінці листопада 2015 року жінка звернулася до Старокостянтинівського об’єднаного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області із заявою про перехід на пенсію по втраті годувальника, однак їй відмовили, оскільки вона не могла документально підтвердити факт перебування на утриманні чоловіка. Не погоджуючись з таким рішенням, клієнтка вирішила позиватися до суду.

     На підтвердження статусу суб’єкта права на безоплатну вторинну правову допомогу — особа, на яку поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту” — жінка надала посвідчення встановленого зразка. За результатами розгляду її звернення у місцевому центрі прийняли рішення про надання безоплатної вторинної правової допомоги та видали доручення №28 від 17 грудня 2015 року адвокату Іванові Козаку.

     Адвокат ознайомився зі справою та зібрав необхідні докази. Так, на підставі п. 2 ч. 1 ст. 256 Цивільного процесуального кодексу України може бути встановлено факт перебування фізичної особи на утриманні померлого, що має значення для одержання свідоцтва про право на спадщину, призначення пенсії чи відшкодування шкоди за умови, що утримання було повним або допомога, яка надавалась утриманцю, була постійним і основним джерелом засобів до існування, навіть коли утриманець (заявник) мав заробіток, одержував пенсію, стипендію тощо.

     Повне утримання означає відсутність у члена сім’ї інших джерел доходів, окрім допомоги померлого. Якщо, крім допомоги, що надавалася померлим, особа мала інші джерела доходів, то слід встановити, чи була допомога годувальника постійним і основним джерелом засобів до існування. Постійний характер допомоги означає, що вона була не одноразовою, а надавалася систематично, протягом певного періоду часу, і що померлий взяв на себе обов’язок щодо утримання цього члена сім’ї. Основне значення допомоги слід з’ясовувати, порівнюючи розміру допомоги з боку померлого та інших доходів. Вирішення питання залежить від співвідношення розмірів допомоги та інших одержуваних доходів.

     У судовому засіданні встановлено, що позивачка та її чоловік з 2 жовтня 1957 року до дня його смерті, 5 липня 1998 року, перебували у зареєстрованому шлюбі, вони спільно проживали, вели спільне господарство. Крім того, незважаючи на відсутність матеріалів пенсійної справи, які знищені у зв’язку із закінченням строків зберігання, адвокату вдалося довести, що розмір пенсії померлого дійсно у п’ять разів перевищував розмір пенсії позивачки. Отримуючи мінімальну пенсію, жінка не могла працювати, оскільки постійно доглядала за чоловіком. Таким чином, його пенсія протягом тривалого часу була для сім’ї постійним і основним джерелом засобів до існування.

     27 лютого 2017 року рішенням Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області встановлено факт перебування позивачки на утриманні чоловіка. Рішення набрало законної сили. Відтак жінка зможе отримувати пенсію у зв’язку із втратою годувальника.

*   *   *

Старокостянтинівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

(м. Старокостянтинів, вул. Миру, 1/2, 1 поверх, тел. (03854) 4-54-75)

Красилівське бюро правової допомоги — м. Красилів, вул. Театральна, 1, тел. (03855) 4-26-60, 4-27-70.

Теофіпольське бюро правової допомоги — смт Теофіполь, вул. Б. Хмельницького, 9, тел. (03844) 3-16-84, 3-09-05.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.