назад

Адвокат домоглася визнання права власності за вихованцем дитячого будинку

spadokДо Бориславського бюро правової допомоги звернулась директор дитячого будинку в інтересах неповнолітнього вихованця дитячого будинку з метою визнання права власності на майно в порядку спадкування за законом.

Адвокат Ольга Пилипів, діючи за дорученням Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, підготувала позовну заяву та здійснила представництво інтересів неповнолітнього у суді.

Позовні вимоги адвокатки ґрунтувались на тому, що після смерті бабусі вихованця відкрилась спадщина на квартиру у м. Борислав: батько неповнолітнього як спадкоємець першої черги за законом спадщину прийняв, позаяк після смерті матері вступив у володіння та управління спадковим майном, але не зареєстрував право власності через те, що вів антигромадський спосіб життя.

Після смерті батька неповнолітній хлопець спадщину прийняв, на момент відкриття спадщини йому було 7 років, проте свідоцтво про право на спадщину отримати не зміг у зв’язку з тим, що не відбувся перехід права власності від бабусі до батька хлопчика.

Заяву про прийняття спадщини від імені малолітньої, недієздатної особи подають її батьки (усиновлювачі), опікун (ч. 4 ст. 1269 Цивільного кодексу України).

Кожна дитина, в тому числі й усиновлена, має право на одержання в установленому законом порядку в спадщину майна і грошових коштів батьків чи одного з них у разі їх смерті або визнання їх за рішенням суду померлими незалежно від місця проживання. Дитина, батьки якої позбавлені батьківських прав, не втрачає права на успадкування їх майна (ст. 19 Закону України «Про охорону дитинства»).

Відтак, рішенням Бориславського міського суду Львівської області позовні вимоги адвоката, який діяв в інтересах неповнолітнього, що має статус дитини, позбавленої батьківського піклування задоволено: за вихованцем дитячого будинку визнано право власності в порядку спадкування за законом на квартиру у м. Борислав Львівської області.

Нагадаємо, детальну інформацію з питань надання правової допомоги можна отримати у Стрийському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою:

м. Стрий, вул. О. Бачинської, 1А; конт. тел. (0245)7-01-44.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області

Адреса: м. Львів, вул. Валова, 31, 4 поверх; тел/факс: (032)236-74-95.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).