назад

Адвокат допоміг у визначенні додаткового строку для подання заяви на прийняття спадщини

2017 08 16 OkM efimenkoДо Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася мешканець смт. Чупахівка Охтирського району Сумської області громадянин «Р», який є учасником бойових дій (дізнався про роботу центру від знайомих).

Клієнта центру турбувало питання щодо визначення додаткового строку для подання заяви на прийняття спадщини. Він пояснив, що являється спадкоємцем за заповітом. Фактично спадкове майно складається із домоволодіння, яке розташоване в смт. Чупахівка Охтирського району Сумської області. Після смерті спадкодавця він переселився до вказаного житлового будинку та вважав, що прийняв спадщину та вступив у володіння нею, оскільки був заповіт, мало місце фактичне користування спадковим майном і більше ніхто із можливих спадкоємців на спадкове майно не претендував і не претендує. У строк шість місяців клієнт за допомогою секретаря виконкому Чупахівської селищної ради підготував та підписав заяву до Охтирської державної нотаріальної контори про прийняття спадщини, яка була занесена до реєстру нотаріальних дій селищної ради. Після підписання заяви він вважав, що виконав всі необхідні дії, а оформити спадщину можна буде пізніше, але, як потім з’ясувалося, що він сам мав подати нотаріусу подану заяву. У лютому 2017 року заявник звернувся до приватного нотаріуса Охтирського районного нотаріального кругу, де йому повідомили, що він пропустив строк для прийняття спадщини за заповітом. 

Громадяни ну «Р» було роз’яснено, що, відповідно до статті 1222 Цивільного кодексу України, спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Згідно частини 1 статті 1223 Цивільного кодексу України на спадкування мають право особи, визначені у заповіті. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (частина 1 статті 1270 Цивільного кодексу України). Якщо спадкоємець протягом строку визначеного статтею 1270  Цивільного кодексу України, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її (частина 1 статті 1272 Цивільного кодексу України).

Частиною 3 статті 1272 Цивільного кодексу України передбачено, що за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Клієнту роз’яснено, що дане питання визначення додаткового строку для подання заяви на прийняття спадщини можливо вирішити в судовому порядку.

З’ясувавши питання по суті, керівництвом Охтирського МЦ з надання БВПД, було прийнято рішення про призначення громадянину «Р» для  надання правової допомоги адвоката Єфіменко Лідію Іванівну (доручення №  000033 від 13.02.2017 р.)

Згідно пункту 24 Постанови ПВС України № 7 «Про судову практику у справах про спадкування» від 30.05.2008 року вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку,  суд досліджує поважність причин пропуску для прийняття спадщини.

При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов’язані  з об’єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Досконально вивчивши надані документи, адвокатом складено  позовну заяву та представлено інтереси клієнта в Охтирському міськрайонному суді Сумської області.  

Охтирський міськрайонний суд Сумської області рішенням від 17 березня 2017 року справа № 583/428/17 2/583/393/17 дослідивши докази по справі в їх сукупності та керуючись ст. ст. 1221, 1222, 1223, 1272, п. 5 Прикінцевих та перехідних положень Цивільного кодексу України; ст.ст. 10, 60, 212-215  Цивільного процесуального кодексу вирішив: позовні вимоги громадянина «Р» задовольнити, визначити додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини.