назад

Адвокат допоміг встановити факт родинних відносин

ShM 2016 07 OstrovskaДо Шосткинського  місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся чоловік із питанням встановлення факту родинних відносин, для того, щоб він зміг реалізувати свої спадкові права.

Чоловік повідомив, що його бабуся розірвала шлюб з його дідусем в 1963 році та змінила своє прізвище на дошлюбне. Після смерті бабусі відкрилась спадщина у вигляді кімнати в квартирі. Однак при зверненні до нотаріуса,  у отриманні заяви про прийняття спадщини після спадкодавця, чоловіку було відмовлено в зв’язку з тим, що факт родинних відносин між ним та покійною не підтверджується документально. Тобто документи щодо спадкового майна після смерті бабусі були складені на дошлюбне прізвище, яке вона змінила і отримала після розірвання шлюбу.

Факт родинних відносин між фізичними особами (п. 1 ч. 1 ст. 256 ЦПК) встановлюється у судовому порядку, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки для заявника, має значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав (право на спадщину, право на пенсію у зв’язку із втратою годувальника, одержання компенсації тощо).

Працівники центру видали доручення (№0000006-2016 від 20.01.2016 року) адвокатові Ганні Островській, яка підготувала заяву до суду в порядку окремого провадження та здійснила представництво у суді інтересів заявника. Факт родинних відносин підтверджено наданими довідками. Рішенням  міськрайонного суду від 25.02.2016 року заяву задовольнили та встановили факт родинних відносин.