назад

37567 800x600Рано чи пізно, але практично кожен розлучається з близькими – у зв’язку з їх смертю. Багато людей відчувають у зв’язку з цим величезний стрес, багато хто не може або не хоче обговорювати питання оформлення у власність майна померлого, і не завжди точно і оперативно може отримати важливу інформацію, зробити те, що наказує буква закону у зв’язку з відкриттям спадщини.

       12 квітня 2017 року Першим запорізьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги було видано доручення № МЦ1-315 адвокату Олені Мажарі для представництва інтересів мешканки Запоріжжя в суді щодо визнання права власності в порядку спадкування за законом.

       Вивчивши матеріали справи, адвокатом було з’ясовано, що жінка постійно проживала разом з батьком в квартирі ЖБК “Побутовик”. Її батько був членом житлово-будівельного кооперативу та отримав ордер на житлове приміщення. Після виплати паю він став власником квартири, однак не встиг оформити свідоцтво про право власності на житло, яке видається за фактом сплати паєнагромадження за кооперативну квартиру. Після смерті батька відкрилася спадщина, до якої входила дана квартира.

       Згідно вимог статті 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

       Статтею 1268 ЦК України унормовано, що спадкоємець, який постійно проживав із спадкодавцем на момент відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом встановленого законом  строку він не заявив про відмову від неї. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

       На даний час запоріжанка продовжує проживати уданій квартирі та сплачує комунальні послуги. Її мати не бажає приймати спадщину,у зв’язку з чим  жінка звернулася до нотаріальної контори із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом після померлого. Однак в отриманні свідоцтва про спадщину державним нотаріусом їй було відмовлено в зв’язку з відсутністю документа, що посвідчує право власності на квартиру. 

       Тому спадкоємиця змушена була звернутися до суду за захистом своїх прав з позовом про визнання права власності в порядку спадкування за законом.

       Адвокат, вступивши в справу, домоглася звільнення жінки від сплати судового збору в сумі 2619.90 грн, надавши докази відсутності можливості у клієнтки його сплатити. Крім того, адвокатом в ході судового розгляду справи по суті було заявлено ряд клопотань, необхідних для вирішення справи в інтересах клієнтки, та долучено докази, що підтверджують правомірність позовних вимог.

       Вірно побудована система захисту дозволила Комунарському районному суду м. Запоріжжя прийнятии єдино правильне рішення, яким позов задоволено повністю та визнано за донькою право власності в порядку спадкування за законом після померлого батька на квартиру.

Для отримання безоплатної правової допомогироз’ясненнями законодавства та юридичними консультаціями звертайтеся до:

Перший запорізькій місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

– адреса: м. Запоріжжя, пр. Соборний, 77, 2-й поверх

– телефон: (061) 764-60-77