назад

Адвокат допомогла клієнтці домогтися додаткового строку для прийняття спадщини

Красняк     За позовом спадкоємиці, яка пропустила строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд визначив додаткові три місяці для подання заяви про прийняття спадщини.

     Жінка, яка звернулася до Старокостянтинівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, через хворобу не встигла після смерті батька у встановлений законом строк подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини. Середньомісячний сукупний дохід сім’ї клієнтки був меншим від прожиткового мінімуму*, встановленого законодавством, тому вона мала право на послуги адвоката за державні кошти. Для представництва її інтересів місцевим центром призначено адвоката Людмилу Красняк (доручення №31 від 09 березня 2016 року).

     Адвокат підготувала позовну заяву до суду про визначення додаткового строку для прийняття спадщини. Адже відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

     Керуючись нормами цивільного законодавства (статтею 1272 ЦК України), 29 листопада 2016 року Красилівський районний суд Хмельницької області позов задовольнив та визначив додатковий строк (три місяці) для подачі заяви про прийняття спадщини, починаючи з дня набрання рішенням законної сили.

     Рішення суду набрало законної сили.

 

*Згідно зі змінами до Закону України “Про безоплатну правову допомогу”, які почали діяти з 5 січня 2017 року, особа має право на адвоката, за послуги якого сплачує держава, якщо її дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів.

*   *   *

     Якщо Ви або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, нагадаємо, що вразливим категоріям громадян держава гарантує безоплатну вторинну правову допомогу. Щоб отримати таку допомогу, необхідно звернутися до місцевого центру  з надання БВПД або у бюро правової допомоги

     Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Хмельницький, Віньковецький, Волочиський, Городоцький, Деражнянський, Летичівський, Старосинявський, Ярмолинецький райони там. Хмельницький). Адреса: м. Хмельницький, вул. Соборна, буд. 75, 2 поверх. Тел. 0382 65-77-88.

     Кам’янець-Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування Кам’янець-Подільський, Дунаєвецький, Новоушицький, Чемеровецький райони та м. Кам’янець-Подільський). Адреса: м. Кам’янець-Подільський, вул. Пушкінська, буд. 44. Тел. 03849 5-01-59.

     Старокостянтинівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Старокостянтинівський, Красилівський, Теофіпольський райони та м. Старокостянтинів). Адреса: м. Старокостянтинів, вул. Миру, буд. 1/2, 1 поверх. Тел. 03854 4-54-75. 

     Шепетівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Шепетівський, Білогірський, Ізяславський, Полонський, Славутський райони та міста Шепетівка, Нетішин і Славута. Адреса: м. Шепетівка, вул. Героїв Небесної Сотні, буд. 44. Тел. 03840 4-00-15. 

     Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.