назад

Адвокат Світлана Линник відстояла право інваліда війни ІІІ групи на отримання одноразової грошової допомоги


Латинський вираз «Per aspera ad astra» («Через терни до зірок») є, мабуть, найбільш вдалим для того, щоб окреслити той тернистий шлях труднощів, проблем та суддівського свавілля, через які пройшла адвокат Світлана Линник, для того щоб відстояти право військовослужбовця.

       Ще в березні 2016 року клієнтом Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги став мешканець Чернігівського району. Будучи інвалідом війни ІІІ групи, він звернувся через уповноважену особу, до Міністерства оборони України з заявою та усіма необхідними документами щодо призначення йому одноразової грошової допомоги відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 28.05.2008р. № 499, яка була прийнята на виконання Закону України «Про внесення змін до деяких законів України з питань соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей». Нажаль, незважаючи на всю законність вимог, в задоволені заяви йому було відмовлено, мотивуючи певними законодавчими змінами.

       Не погодившись з відповіддю та вважаючи своє право порушеним, чоловік звернувся до Бердянського місцевого центру. Дорученням № 86 від 1 квітня 2016 року йому було призначено молодого, але досить досвідченого та фахового адвоката Світлану Линник.

       Ознайомившись з матеріалами справи, адвокатом було складено адміністративний позов про визнання дій Міністерства оборони України протиправними й зобов’язання виплатити одноразову грошову допомогу, та подано його до Чернігівського районного суду Запорізької області. Своєю ухвалою, суд повернув позивачеві адміністративний позов, мотивуючи тим, що за предметною та територіальною підсудністю справа підлягає розгляду окружним адміністративним судом.

       Вважаючи хибними висновки суду першої інстанції щодо обґрунтованості повернення адміністративного позову, Світлана Линник звернулася з апеляційною скаргою до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду. В свою чергу, Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд залишив апеляційну скаргу без руху, посилаючись на несплату судового збору. В додатковій заяві до суду адвокат системи БПД довела, що її клієнт має статус інваліда війни, в зв’язку з чим відповідно до п.8 ч.1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» звільняється від сплати судового збору.

    І нарешті, перша перемога – ухвалою Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду, апеляційну скаргу було задоволено, а саму справу направлено до Чернігівського районного суду для продовження розгляду.

       Другою й остаточною перемогою стала постанова Чернігівського районного суду, якою в повному обсязі були задоволені позовні вимоги клієнта центру.

       Колектив Бердянського місцевого центру дуже пишається Світланою Лінник та вважає її перемогу прикладом наполегливості, професійного хисту та бажанням допомогти.

За роз`ясненнями законодавства, юридичними консультаціями та правовою допомогою можна звернутися до Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: 

Адреса: м. Бердянськ вул. Свободи 115/8 1-й поверх (Будівля санепідемстанції)

телефони: (06153)4-89-43, (06153)4-89-42, (095)020-99-18, (096)007-99-09

електронна пошта:   berdyansk.zaporizhya@legalaid.gov.ua

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103