назад

20170504 092528


4 травня поточного року зі слідчими відділів та відділень Головного управління Національної поліції в Запорізькій області було проведено заняття, у якому участь, у якості лекторів, прийняли директор Регіонального центру Павло Наливайко та начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги РЦ Володимир Антонцев.

       Під час робочої зустрічі керівництва ГУНП в Запорізькій області з представниками Регіонального центру, що відбулася перед початком занять, заступник начальника ГУНП – начальник слідчого управління Степан Довгунь та заступник начальника організаційно-методичного відділу Головного управління Національної поліції в Запорізькій області Олександр Коробов відмітили актуальність та необхідність подібних навчань.

       Зазначений захід було проведено з метою розгляду питань щодо проблемних моментів, які виникають під час інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.20170504 092348

       Павло Наливайко на початку занять навів слухачам позитивну адвокатську практику у кримінальних справах, яка стала можливою, не лише завдяки плідній роботі адвокатів системи БПД, а й тому, що уповноваженими службовими особами органів МВС України було порушено вимоги кримінального процесуального законодавства та Порядок інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання осіб та застосування до таких осіб заходів дисциплінарного впливу. Не виконання зазначених вимог є порушенням прав людини на захист, що в свою чергу, активно використовується адвокатами під час захисту клієнтів у судових розглядів.

       Наприклад, у 2016 році за зверненнями органів і підрозділів  Головного управління Національної поліції України в Запорізькій області Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області було видано 4453 доручень, з яких щодо затримань осіб – 2312.

       Проте, відповідно до зареєстрованих в Регіональному центрі повідомлень про затримання,  відносно 67 затриманих осіб було допущено порушення  п. 2 Порядку інформування центрів з надання БВПД про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2011 р. №1363 (далі – Порядок), а також ч. 4 ст. 213 КПК України в частині того, що уповноважена службова особа, яка здійснила затримання, зобов’язана негайно повідомити про це орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правової допомоги, з яких:

  • 65 осіб – посадовими особами  органів і підрозділів  ГУНП в Запорізькій області: слідчі – у 33  випадках, чергові –  4; оперативні співробітники –  7; інспектори –  3; інші співробітники – 20.
  • 2 особи – інспекторами патрульної поліції м. Запоріжжя.

       Протягом 1 кварталу 2017 р.,  за зверненнями органів і підрозділів  ГУНП України в Запорізькій області РЦ було видано 846 доручень, з яких щодо затримань осіб – 338.  З них відносно 24 затриманих осіб було допущено подібні порушення. 

      20170504 093311 Саме тому Володимир Антонцев приділив значну увагу Порядку інформування центрів з надання БВПД про затримання особи, а саме механізму інформування центрів, відомостям, що повинні міститися у постанові на призначення адвоката, видам та строкам дії доручень, підставам заміни адвоката тощо.

      Будемо сподіватися, що дві години, які було приділено молодшому складу слідчого управління пройшли не дарма, і під час проведення щоквартальної звірки відомостей щодо кількості переданих та зареєстрованих повідомлень про випадки затримання осіб із суб’єктами подання інформації у порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України, порушень прав людини на захист не виявиться.


За роз`ясненнями законодавства та консультаціями з правових питань можна звернутися безпосередньо до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях:

у Запорізькій області:

– адреса: пр. Соборний, 77, 8-й поверх, м. Запоріжжя
– телефон: (061) 224-44-50 

– електронна пошта:  office.zaporizhya@legalaid.gov.ua

 у Донецькій області:

– адреса: вул. Зелiнського, 27а, м. Маріуполь
– телефон: (099) 768-25-67 

– електронна пошта:  office.donetsk@legalaid.gov.ua

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213103