назад
08.09.16

Адвокат системи безоплатної правової допомоги захистив інтереси матері двох малолітніх дітей

Poz spravДо Другого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в травні 2016 року звернулася гр-ка М. для надання їй правової допомоги, а саме: складання процесуальних документів та представництва її інтересів в органах досудового розслідування та суді стосовно притягнення кривдника до кримінальної відповідальності та відшкодування моральної та матеріальної шкоди.

Центром видано доручення для надання безоплатної вторинної правової допомоги адвокату Олексію Шаповалову, на підставі якого адвокат отримав інформацію від самої потерпілої, ознайомився з матеріалами справи в органах досудового розслідування. Клієнтці було надано юридичну консультацію, узгоджено правову позицію. В ході виконання доручення адвокатом було з’ясовано, що клієнтка стала жертвою кримінального правопорушення з боку свого колишнього співмешканця, який перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, в будинку самої потерпілої, наніс їй ряд ударів в різні частини тіла. Наступного дня після отримання тілесних ушкоджень потерпіла звернулась за медичною допомогою в лікарню та поліцію. В подальшому було відкрито кримінальне провадження за фактом вчинення злочину передбаченого ч.2 ст.125  Кримінального Кодексу України, тобто умисне легке тілесне ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров’я або незначну втрату працездатності.

На підставі зібраної та проаналізованої інформації, з урахуванням положень Кримінального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України, Цивільного кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, адвокатом під час досудового розслідування було складено та подано до органів досудового розслідування процесуальні документи, в тому числі  клопотання про призначення судової психологічної експертизи для визначення розміру моральної шкоди та цивільний позов про стягнення матеріальної та моральної шкоди. В подальшому кримінальне провадження було скеровано до суду для проведення судового слідства. В ході судового розгляду за участю сторін, представником потерпілої було доведено обґрунтованість цивільного позову.

Судом ухвалено вирок, яким позовні вимоги потерпілої задоволено, вирішено стягнути із кривдника моральну та матеріальну шкоду, а його самого притягнуто до кримінальної відповідальності. Вирок набрав законної сили.