назад

Адвокат системи безоплатної вторинної правової допомоги Олександр Тимчук в судовому порядку захистив гарантії адвокатської діяльності

Захисник звернувся до керівника комунального закладу – директора однієї з загальноосвітніх шкіл м. Черкаси з адвокатським запитом про надання належно завірених копій документів, які можуть бути використані в суді як докази. Директор закладу незаконно відмовила в наданні даних відомостей. Попри неодноразові намагання адвоката переконати посадову особу в протиправності її дій, документи, що витребовувалися за запитом, так і не були надані.

Адвокат, не бажаючи миритися з грубим порушенням своїх прав та перешкодами у здійсненні адвокатської діяльності, ініціював складення адміністративних матеріалів у відношенні посадової особи. Вказані матеріали були направлені до суду.

Постановою Придніпровського районного суду м. Черкаси від 02.09.2016 року в справі №711/6698/16-п директора закладу визнано винною в скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 212-3 Кодексу про адміністративні правопорушення України (Порушення права на інформацію та права на звернення). Винна особа притягнена до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу в сумі 425 грн., також стягнено на користь держави судовий збір у розмірі 275 грн. 60 коп..

Важливість цього факту в тому, що гарантовані законом права громадянина на доступ до інформації та гарантії адвоката на заборону здійснення перешкод його професійної діяльності не просто залишили на папері, а були захищені, відновлені та зафіксовані рішенням суду. Постанова вступила в законну силу.