назад
09.01.19

Адвокат системи БПД допоміг військовому уникнути необґрунтованого покарання щодо недбалого ставлення до військової служби

01До Кропивницького місцевого центру з надання БВПД звернувся військовий з проханням оскаржити постанову про адміністративне правопорушення.
Для надання правової допомоги клієнту було призначено адвоката Олексія Іванова.
У матеріалах справи йшлося, що громадянин Р. під час виконання польоту при поверненні з маршруту та виконанні тактичного бомбометання по літакам на військовому аеродромі, допустив несамовільну втрату висоти до 10 м. Ця дія була визнана помилкою в техніці пілотування та стала предметом службового розслідування.
Ознайомившись з протоколом про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 172-15 КУпАП (недбале ставлення до військової служби), адвокат проаналізував низку нормативно-правових актів, які регулюють правовідносини у сфері військової служби. Олексій Іванов прийшов до висновку, що підставами для адміністративної відповідальності, у разі їх відсутності для кримінальної відповідальності, є наявність шкоди. Помилка в техніці пілотування під час виконання ним польотового завдання не спричинила матеріальних збитків або тяжких наслідків. Крім того, за допущену помилку пілотування громадянин Р. вже був притягнутий до дисциплінарної відповідальності за дисциплінарним статутом та отримав сувору догану.
Адвокат Олексій Іванов склав заперечення на протокол про адміністративне правопорушення.
«В даному протоколі, особою, яка його складала, не зазначено, чи мали місце внаслідок помилки в техніці пілотування матеріальні збитки. Також, неналежна підготовка до залікового польоту екіпажу на визначення готовності до бойових дій та виконання польоту, всупереч польотного завдання, спростовується зошитом підготовки до польотів, за результатами якої клієнт отримав позитивну оцінку», ­– пояснив адвокат.
4 грудня 2018 року Кіровоградський районний суд Кіровоградської області постановив, відповідно до ст. 22 КУпАП, звільнити громадянина Р. від адміністративної відповідальності, обмежившись усним зауваженням.
До Кропивницького місцевого центру з надання БВПД можна звернутись за адресою: м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, 64/53. Тел.: (0522) 32-08-24, моб. 095-876-62-33.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний контакт-центр за номером 0-800-213-103, дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України.