назад

Адвокат системи БПД допоміг захистити право безробітної

advokatДо Мостиського бюро правової допомоги звернулася жінка з метою отримання адвоката за рахунок держави у справі про визнання протиправним рішення центру зайнятості про відмову в наданні їй статусу безробітної.

За словами заявниці, після звільнення з роботи за згодою сторін вона звернулась до Мостиського районного центру зайнятості з метою отримання статусу безробітної.

Проте жінку було зареєстровано в центрі зайнятості лише як особу, яка шукає роботу, і не надано такого статусу з посиланням на відсутність у неї документів, передбачених п.п. 3.4. “Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу”, затвердженого Постановою КМУ, а саме довідки про припинення ведення особистого селянського господарства (далі ОСГ) або вихід з такого господарства.

Така довідка видається сільською, селищною або міською радою за місцезнаходженням земельної ділянки. Сільська рада не може видати клієнтці вказаного документа, оскільки вона не була і не є членом ОСГ. Це підтверджується тим, що:

– жінка ніколи не писала жодної заяви на вступ у члени ОСГ;
– в обліковій картці об’єкта погосподарського обліку в графі “Відмітка про ведення ОСГ” немає її підпису із зазначенням дати, що свідчив би про волевиявлення вести чи брати участь у веденні ОСГ;
– жінка не проживає спільно з особами, яким надана земельна ділянка для ведення ОСГ.

Зважаючи на вищезазначене, вимога центру зайнятості щодо надання клієнткою довідки про вихід із членства ОСГ, членом якого вона не була і не є, є неправомірною, а рішення про відмову в наданні їй статусу безробітної – протиправним.

За захистом свого порушеного права жінка вирішила звертатися до суду.

На підставі звернення жінки та належності її до осіб, які є суб’єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу, Самбірським місцевим центром з надання БВПД призначено їй адвоката за рахунок держави Михайла Гриня.

За складеною адвокатом позовною заявою було відкрито провадження у справі.

Відтак, суд, враховуючи обставини справи та керуючись ЗУ “Про зайнятість населення”, “Про особисте селянське господарство” та “Порядком реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу”, затвердженого Постановою КМУ, вирішив:

– визнати протиправним рішення Мостиського районного центру зайнятості про відмову позивачці у наданні статусу безробітної ;
– зобов`язати Мостиський районний центр зайнятості надати позивачці статус безробітної згідно її заяви.

Нагадаємо, детальну інформацію з питань надання правової допомоги можна отримати у Самбірському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою:

м. Самбір, вул. Мазепи, 13; тел.(03236) 6-06-54.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області

Адреса: м. Львів, вул. Валова, 31, 4 поверх; тел/факс: (032)236-74-95.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).