назад

29547597 1667096280002620 1708930011 n

У рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту Мін’юсту «Я МАЮ ПРАВО!» керівник Заліщицького бюро правової допомоги Арсен Нагуляк провів робочу зустріч з військовим комісаром Заліщицького районного комісаріату майором Іваном Михайлецьким, під час якої підписано меморандум про співпрацю. Цього ж дня на базі військкомату проведено роботу мобільного пункту консультування.

Крім того, очільниця Монастириського бюро правової допомогим Галина Джумак спільно з заступником військового комісара Монастириського районного військового комісаріату Андрієм Мохнатим провели роботу мобільного пункту консультування військовослужбовців.

Громадян цікавили питання надання пільг військовослужбовцям, виконання військового обов’язку юнаками призовного віку та настання відповідальності за ухилення від військової служби. Працівники бюро правової допомоги надали відповідні правові консультації та роз’яснення.

29550872 1667096330002615 1430756626 n

ВАЖЛИВО!

Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є конституційним обов’язком українців (ст. 65 Конституції та ч. 1 ст. 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»).

Призовний вік в Україні в 2018 році встановлено на рівні 20-27 років. Згідно ст. 23 ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу» термін служби в армії становить:

18 місяців – для призовників, які не мають вищої освіти;

12 місяців – для призовників зі ступенем спеціаліста або магістра.

У 2018 році встановлено такі дати призову: з 1 квітня по 31 травня — весняний призов до ЗСУ, з 1 жовтня по 30 листопада — осінній призов до ЗСУ.

Призовники, які отримали повістку з військкомату зобов’язані прибути до призовної дільниці в термін, зазначений у повістці. Неотримання повістки з будь-яких причин не є підставою для ігнорування призову.

Відстрочка від призову на строкову військову службу надається призовникам за рішенням районної (міської) призовної комісії за сімейними обставинами, станом здоров’я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності.

Згідно ст. 18 ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу», повне звільнення від служби в армії можуть отримати громадяни України:

які визнані за станом здоров’я непридатними до військової служби в мирний час;

які до дня відправлення на строкову військову службу досягли 27-річного віку;

які виконали обов’язки служби у військовому резерві протягом строків першого та другого контрактів;

батько або мати, рідний (повнорідний, неповнорідний) брат або сестра яких загинули, померли або стали інвалідами під час проходження військової служби або зборів військовозобов’язаних. Призовники, які мають право на звільнення від призову на цій підставі, можуть його не використовувати;

які до набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах;

які були засуджені за вчинення злочину до позбавлення волі, обмеження волі, у тому числі із звільненням від відбування покарання;

яким після закінчення вищих навчальних закладів присвоєно військові (спеціальні) звання офіцерського (начальницького) складу.

Порушення військовозобов’язаними чи призовниками правил військового обліку, неявка їх на виклик до військового комісаріату без поважних причин або несвоєчасне подання в обліковий орган, де вони перебувають на військовому обліку, відомостей про зміну місця проживання, освіти, місця роботи, посади, а також порушення порядку проходження навчальних зборів (занять) у навчальних закладах Товариства сприяння обороні України та професійно-технічних навчальних закладах – тягнуть за собою накладення штрафу від п’яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ( ст.210 КУпАП).

Згідно ст. 335 ККУ ухилення від призову на строкову службу – карається обмеженням волі на строк до трьох років.

Нагадуємо, що за безоплатною правовою допомогою можна звернутися до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Чортків, вул. С. Бандери, 20; тел.: (03552) 2-09-50, або бюро правової допомоги за адресами:

Борщівське бюро правової допомоги — м. Борщів, вул. Шевченка, 20 а, тел.: (03541) 2-28-80;

Бучацьке бюро правової допомоги — м. Бучач, майдан Волі, 1, тел.: (03544) 2-11-26;

Гусятинське бюро правової допомоги — смт. Гусятин, вул. Суходільська, 7, тел.: (03557) 2-18-90;

Заліщицьке бюро правової допомоги — м. Заліщики, вул. С. Бандери, 38, тел.: (03554) 2-21-33;

Монастириське бюро правової допомоги — м. Монастириська, вул. Шевченка, 12А, тел.: (03555) 2-12-72.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).