назад
08.07.16

Адвокат системи БВПД добився звільнення від відбування покарання неповнолітньому

Poltava Kuruchenko

У квітні місяці 2016 року в Лохвицькому районі двоє осіб 18 та 15 років проникли до будинку гр. К., звідки таємно викрали кошти в сумі 400 грн. та аудіоколонки вартістю 250 грн., спричинивши матеріальну шкоду на суму 650 грн.

Як стало відомо в ході слідства 18-річний гр. Л. умовив неповнолітню 15-річну гр. Є. на вчинення крадіжки. Викрадені кошти вони витратили на купівлю продуктів у місцевому магазині.

Гр. Є. та Л. свою вину визнали повністю, викрадені кошти повернули. Дії 18-річного гр. Л кваліфіковані за ч. 3 ст. 185 та ч. 1 ст. 304 КК України. Загальний строк позбавлення волі, що загрожував гр. Л складав 3 роки 6 місяців позбавлення волі.

Неповнолітній гр. Є за дії кваліфіковані згідно ч. 1 ст. 304 загрожувало позбавлення волі строком 3 роки.

Для здійснення захисту інтересів підсудних було призначено адвоката з міста Миргорода Анастасію Кириченко. В судовому засіданні адвокат сформувала правову позицію та змогла переконати суд врахувати, що злочин підсудними вчинено вперше, свою вину вони визнали повністю, у скоєному щиро розкаялися та відшкодували шкоду завдану злочином. З приводу неповнолітньої Є. суд також врахував, що вона скоїла злочин під впливом повнолітньої особи.

Визнавши вищевказані обставини пом’якшуючими, суд звільнив гр. Є. та Л. від відбування призначеного покарання за умови, що протягом одного року іспитового строку вони не вчинять нового злочину і при цьому не виїжджатимуть за межі України на постійне проживання без дозволу кримінально-виконавчої інспекції і повідомлятимуть установу про зміну свого місця проживання, навчання та роботи.

Нагадуємо, що з 01 січня 2013 року в Україні безоплатна правова допомога надається особам, до яких застосовано адміністративне затримання чи адміністративний арешт; які затримані за підозрою у вчиненні злочину; до яких як запобіжний захід обрано тримання під вартою; у кримінальних провадженнях стосовно яких відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України захисник залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії. Організацію послуги забезпечують регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Такий центр в Полтавській області розміщується у м. Полтаві за адресою: вул. Європейська ( Фрунзе), 37/40.

Єдиний номер безоплатної правової допомоги в Україні — 0 800 213 103.