назад

Адвокат системи БВПД домігся справедливості

DSC01702Адвоката системи безоплатної вторинної правової допомоги зміг у судовому порядку захистити права особи, яку несправедливо обвинуватили в ухиленні від призову до мобілізації.
На підставі ухвали Коропського районного суду Чернігівської області від 27.11.2015 року був залучений адвокат Марченко Григорій Миколайович. Якому, в рамках кримінального провадження № 12015270140000111 від 07.04.2015 року, було видано доручення Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області від 27.11.2015 р. № 1561/15 для здійснення захисту прав клієнта, який обвинувачувався у вчиненні середньої тяжкості кримінального правопорушення, передбаченого ст. 336 КК України (карається позбавленням волі на строк від 2 до 5 років), а саме ухилення від призову за мобілізацією.

Завдячуючи активній участі адвоката у ході розгляду кримінального провадження в суді першої інстанції захисник ретельно проаналізував матеріали справи на предмет достатності доказів, якими сторона обвинувачення обґрунтовувала вину його клієнта. Як виявилося, акт про відмову від отримання повістки було підписано касиром сільської ради, а не обвинуваченим. Адвокат повною мірою використав своє право на подачу клопотань щодо витребування документів та допит свідків на підтвердження позиції захисту. Так, свідки захисту у суді пояснили, що у день, коли приїжджали працівники райвіськкомату, вони розмовляли із матір’ю та співмешканкою обвинуваченого, його самого на території господарства не було. Відповідно до ч. 3 ст. 373 КПК України, обвинувальний вирок не може ґрунтуватися на припущеннях і ухвалюється лише за умови доведення у ході судового розгляду винуватості особи у вчиненні кримінального правопорушення.
Тобто, завдяки професійній роботі захисника його клієнта вироком Коропського районного суду Чернігівської області від 01.03.2016 року визнано невинуватим у пред’явленому обвинуваченні та виправдано за невстановленням доказів для доведення його винуватості у суді.