назад

Адвокат системи БВПД захистив інтереси інваліда

2233

До Другого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в грудні  2015 року звернувся гр-н В. – інвалід 2-ї групи, для надання йому правової допомоги, а саме: складення процесуальних документів та представництва інтересів у суді стосовно вирішення питання щодо визнання неправомірним рішення Комісії зі спірних питань визначення статусу осіб, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС Міністерства соціальної політики та зобов’язання цієї Комісії  визнати його учасником ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 3-ї категорії.

 

Другим полтавським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги адвокату Євдокименку Андрію Дмитровичу було видано доручення для надання безоплатної вторинної правової допомоги. На підставі доручення адвокат з’ясував в чому полягають труднощі вирішення проблеми заявником самостійно, клієнту було надано юридичну консультацію, узгоджено правову позицію. У ході виконання доручення адвокатом було надіслано запит Державному агентству України з управління зоною відчуження та з’ясовано, що місце де перебував клієнт в липні 1986 року, згідно з довідкою військової частини, відноситься до території зони відчуження за чинним законодавством України.

На підставі зібраної та проаналізованої інформації, з урахування положень Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», адвокатом було складено проект позовної заяви про визнання рішення Комісії зі спірних питань визначення статусу осіб, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС Міністерства соціальної політики про відмову  клієнту у встановленні статусу учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 3-ї категорії неправомірним і зобов’язання Комісії встановити такий статус та скеровано її до суду. Ухвалою суду було відкрито провадження та призначено дану справу до розгляду. Інтереси клієнта-позивача під час судового розгляду справи представляв адвокат системи БПД. Представником позивача суду було доведено, що дійсно позивач мав законне право на встановлення йому статусу учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 3-ї категорії, а Комісія неправомірно відмовила йому у визнанні за ним такого статусу.  Постановою Полтавського окружного адміністративного суду від 10.08.2016 року адміністративний позов клієнта задоволено, визнано, що оскаржуване клієнтом рішення Комісії є неправомірним, та зобов’язано Комісію встановити гр-ну В. статус  учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 3-ї категорії.